IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Северна Корея има страхотен потенциал за развитие

Условията за това бъдеще обаче зависят от напредъка по процеса за премахване на ядреното оръжие

09:24 | 27.02.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп след пристигането си във Виетнам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп след пристигането си във Виетнам. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви в съобщение в Twitter само часове преди срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че страната му има „страхотен“ потенциал да се развива, но само ако се откаже от ядреното оръжие.

Двамата държавни ръководители ще се срещнат в хотел Metropole в Ханой в 18:30 ч. местно време (13:30 българско време) и ще проведат 20-минутен разговор, преди да започне официална вечеря, чиято продължителност трябва да е малко над час и половина.

„Виетнам преуспява като малко други места на Земята. Северна Корея би могла да бъде същата – и то много бързо, ако се премахне ядреното оръжие“, каза Тръмп.

„Невероятна възможност, като почти никоя друга в историята, (се предоставя – бел. ред) на моя приятел Ким Чен Ун. Ще разберем относително скоро“, написа още американският президент.

В същото време от Morgan Stanley представиха свои данни, според които при постепенно, подобно на виетнамското, либерализиране на икономиката на Северна Корея страната може да получи възможности за инвестиции за до 9 млрд. долара на година и допълнителни възможности за потребление от 2 млрд. долара на година.

„18-милионното севернокорейско население в работна възраст ще се присъедини към азиатската верига на доставките в производството при разходи за почасово възнаграждение, които са по-ниски от тези във Виетнам“, се казва в проучването на банката. „Една либерализирана Северна Корея ще предостави липсващото звено в подобряването на търговската свързаност на Корейския полуостров с Европа, ако вътрешнокорейската железопътна мрежа се свърже с Русия и Китай“, посочват още от банката.

Анализатори обаче предупреждават, че едно мирно споразумение между двете страни няма да сложи край на амбициите на Пхенян за разработване на ядрено оръжие.

Колкото до пазарите, от сингапурската банка DBS посочват, че развитие на процеса за премахване на ядреното оръжие и евентуално облекчаване на санкциите срещу Северна Корея може да им повлияят добре.

И все пак анализаторът на Rakuten Securities Australia Ник Туидейл смята, че въпреки прогнозите срещата на върха да е положителна по отношение на процеса по денуклеаризация, то очакванията за движение на пазарите не са големи.

Според експерти и държавни представители е възможно двете страни да подпишат декларация за символично слагане на край на корейската война от 1950-1953 г. Сред другите потенциални споразумения са и такива за отваряне на офиси за връзка и мерки за отказ от ядрено оръжие, като например Пхенян да даде достъп на ядрени експерти до реактора в Йонбьон в замяна на облекчаване на санкциите на САЩ.

Според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания едно евентуално мирно споразумение трябва да бъде внимателно подготвено, в противен случай съществува риск от увеличаване на регионалните рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
За човек като Ким, който притежава абсолютната власт, предложението за страхотно развитие е покана да слезе от нея. Ким си има армия, има си поданици, има си държава, в която е със статут на Божество - накъде повече да се развива? Не знам Тръмп как си го представя това, но има и други външни големи играчи - Русия и Китай. Те пък му предлагат да си запази благините. За Ким е налице хипотеза за развитие, при която севернокорейският селянин ще почива на плажовете във Флорида, ще свали значките на династията от ревера си и ще опикае мавзолея в центъра на Пхенян, срещу реалността същият този селянин да се моли на олтара Му и да благодари, че е жив и огрян от лика Му - на кое ли ще заложи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 5 години
така говори полицай на терорист, взел заложници - кротко и благо, колко хубав е живота, как бъдещето е пред тебе и т.н. о после - Синг - Синг. той и с Вовата тъй прави - усмивки, бъдеще, Тръмп тауър, космически програми, докато го вкара в пущинака и му надене примката. обичам Тексаските каубои !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
evtimvz
преди 5 години
Тръмпчо, какво ще развиват тези корейци? Ще им дадете технологии като на Русия и Китай? И Кимчо ще стане като Южна Корея?? Ще си избират правителства и президенти??? Или си наивник или ги будалкаш докато прекараш Кимчо. Ама той без кръв (без ядрен взрив) не дава властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още