IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изостава с реформите, а това може да ѝ струва скъпо

Ако не успее да завърши обещаните реформи, тя няма да получи шестмесечното си плащане от 1 млрд. евро

21:17 | 27.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изоставането на Гърция по някои ключови икономически реформи предизвиква нови опасения сред кредиторите, което поставя под риск планираната мярка за облекчаване на дълга следващия месец и възстановяването на фондовите и облигационните ѝ пазари, коментира Bloomberg.

Доклад на кредиторите на страната, който трябва да излезе в сряда, вероятно ще покаже, че Гърция все още не е изпълнила списъка с 16 висящи реформи, казват представители на Европейския съюз. Освен ако Атина не побърза да ги завърши преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 11 март, изплащането на пари в брой вероятно ще бъде отложено, посочват представителите.

Макар че Гърция излезе от последната си международна спасителна програма миналото лято, тя все още трябва да предприеме реформи в замяна на шестмесечни плащания от около 1 млрд. евро всяко до средата на 2022 г. - средства, които ще бъдат използвани от най-задлъжнялата страна в еврозоната, за да облекчи рефинансирането на дълговото си бреме.

Правителството на премиера Алексис Ципрас, което е изправено пред парламентарни избори тази година, прилага бавно договорените мерки и взе някои политически решения – включително увеличаване на минималната заплата и предложени субсидии за ипотеки – които стреснаха кредиторите. Повдигат се и въпроси дали забавянето се дължи на умора от реформите или, което е по-тревожно, от политически избор, който подсказва бъдещо фискално разточителство.

Остра реакция от страна на ЕС може да повлияе на гръцките пазари, които са сред най-добре представящите се в еврозоната тази година. Индексът Athens Stock Exchange General Index бележи ръст от около 13% от началото на 2019 г., а Гърция сега плаща около 3,7% лихва, за да взима 10-годишни заеми, в сравнение с около 37% в пика на дълговата криза през 2012 г.

Сред проблемите, които виждат кредиторите, е предложеното законодателство на гръцкото правителство върху защитата от отнемане на основното жилище на гражданите, което според представителите на ЕС е твърде щедро. Новата правна рамка вероятно ще бъде представена пред парламента през предстоящата седмица, а детайлите ще бъдат изгладени заедно с гръцките банки и кредиторите на страната, казват двама държавни източници.

Не е ясно как планът ще засегне счетоводните баланси на кредиторите, а обсъжданията дали банките трябва да преструктурират заемите за всички длъжници, допустими по схемата, продължават.

В същото време решението на гръцкото правителство да увеличи минималната заплата с 11% - над горната граница, препоръчана от експерти – изненада кредиторите, които смятат, че това носи риск за конкурентоспособността и растежа.

Сфери на реформи, които изостават, включват приватизацията на магистрала и избора на 69 административни секретари в публичния сектор. В същото време постоянното генериране на нови задължения към частните доставчици също натежава на икономиката, казват представителите на ЕС.

Забавянето по реформите означава, че Гърция има около 10 дни да изпълни ангажиментите си, а ако се провали, планираното плащане ще се случи доста по-късно, казват представителите. Макар че страната не е изправена пред недостиг на ликвидност, отлагане на плащането може да е сигнал за инвеститорите, че стремежът към реформи на страната отслабва. А това, според представителите, може да създаде трудности пред плана на правителството да емитира нова серия облигации следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Наличният държавен дълг на Гърция е последица от неправилната работа на Европейската централна банка (ЕЦБ).Правителството на Гърция взима нови дългове за да осигури пари за плащане на щети от работата на ЕЦБ. С този подход правителството на Гърция отлага началото на национална криза за сметка на бъдещи завишени щети.Ако не се допускаха неограничавани щети от работата на ЕЦБ, Гърция нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още