IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улрике Щрака: Австрия очаква от България да засили борбата с корупцията

Заради недостига на подготвени кадри на пазара на труда трябва офанзива в образователна насока, смята търговското аташе на австрийското посолство

17:23 | 27.02.19 г.
Улрике Щрака: Австрия очаква от България да засили борбата с корупцията

Главните очаквания на австрийските инвеститори в България са за усилване на борбата с корупцията и увеличаване на предвидимостта по отношение на законовите изменения и въвеждането на нови правила. Това каза Улрике Щрака, търговско аташе в австрийското посолство в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Щрака посочи, че интересът на австрийските дружества към България се запазва, като част от компаниите в нашата страна се разширяват през 2019 г., а предстои навлизането на пазара и на нови инвеститори. Тя обясни, че им сътрудничат, за да се позиционират по-добре и в търсенето на български партньори. „Тази година фокусът е в хранителната индустрия, в софтуера и в ИТ индустрията, помагаме и на дъщерни компании в Австрия", напомни търговското аташе в австрийското посолство.

По думите ѝ мястото, на което дружествата предпочитат да се установят, зависи основно какво търсят като суровина и работна ръка. “Има и австрийски дружества, които се насочват към малки български градове, защото търсят развитие в туристическия сектор, каза Улрике Щрака. – Образованието и научноизследователската дейност на ниво компании и държави са важни теми, които спомагат за по-доброто икономическо развитие на дадена страна.

Търговското аташе обаче е на мнение, че нито България, нито Австрия обаче имат достатъчно подготвени кадри. „Недостигът на подготвени кадри на пазара на труда значи, че трябва офанзива в образователна насока“, смята тя.

Щрака коментира и необходимостта работата между правителството и бизнеса да бъде улеснена за привличането на повече инвестиции.

Дигитализацията е една от приоритетните теми за австрийското европредседателство. Има насоки в това отношение, в които България е доста добре развита. Високоскоростният интернет тук е част от силните ѝ страни. В отношенията между правителството и бизнеса Австрия пък има голям опит и може да помогне на България, създаването на електронно правителство също е важно“, посочи тя какви са ефективните начини за сътрудничество. Според нея могат да се използват различни инструменти за това.

Как дуалното обучение ще отговори на предизвикателствата на пазара? Има ли на европейско ниво предложения към образователната система? Как се отразява на Австрия икономическото забавяне в Германия и Италия?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още