IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевти остават в протестна готовност

Сред исканията им са стабилизиране на лекарствоснабдяването и въвеждане на единни държавни цени за медикаментите

10:45 | 27.02.19 г.
Фармацевти остават в протестна готовност

Фармацевтите обявиха, че протестните им действия с жълти жилетки ще продължат, след като вчера проведоха среща със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, на която никой от поставените от тях въпроси не беше решен.

Аптекарите са предложили дългосрочни и краткосрочни мерки за нормализиране на лекарствоснабдяването, въвеждане на национална аптечна карта и са поискали държавни цени за всички медикаменти в страната.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев обясни в "България сутрин" Bulgaria ON AIR, че ще изчакат седем дни за отговор от министерството и ако такъв липсва, е възможно отново да има затворени аптеки в страната.

Здравният министър Кирил Ананиев не е присъствал на срещата, на която от аптечната камара са представили исканията си, представили са и документи, които показват на базата на какво се основават предложенията.

„Ние искаме стабилизиране на лекарствоснабдяването, въвеждане на единни държавни цени, въвеждане на аптечна карта и това, което е в рамките на краткосрочните мерки - синхронизиране на четирите електронни системи, така че да влязат планово и също да бъдат бюджетирани", посочи председателят на Националната аптечна камара.

Четирите нови електронни системи са: верификация на лекарства, да няма износ на липсващи на местния пазар медикаменти, нов софтуер по системата към НАП и въвеждане на електронна рецепта.

Антон Вълев посочи, че системата за верификация твърде често дава грешки там, където вече работи.

Вчера здравното министерство е поело ангажимент да включи представители на сдружението в работна група, която ще има за задача да изработи стратегия за развитието на лекарствения сектор в България. Членове на работната група ще бъдат представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), Българския фармацевтичен съюз, сдружение „Национална аптечна камара“, пациентски организации и други заинтересовани страни.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още