IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорданка Фандъкова: Няма да бъде платен нито лев за некачествена работа

Отделихме 10 млн. лв за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт, каза столичният кмет

11:03 | 27.02.19 г. 1
<p>
	Ремонтът на&nbsp;улица &quot;Граф Игнатиев&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Ремонтът на улица "Граф Игнатиев". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма да бъде платен нито лев за некачествена работа. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира в ефира на bTV поредните сигнали за лошо изпълнение на ремонта на централната софийска улица "Граф Игнатиев".

Тя отчете, че 1,2 млн. лв. са предвидените санкции за качество за изпълнителя на ремонта, а 240 хил. лева на ден е глобата, ако се забави.

Според столичния кмет сумите са „сериозни“ и респектират изпълнителите.

"Има разследване на прокуратурата, убедена съм, че ще си свършат работата. Няма да допусна да се плати за нещо, което не е свършено или е некачествено", увери Фандъкова.

Тя уточни още, че до този момент на два пъти са налагани глоби заради наранени дървета. Наложени са и 100 хил. лева санкции на надзора за това, че нямат специалисти на място. „Сега специалистите им са на място, доколко вършат работа е друг въпрос“, допълни кметът на София.

Припомняме, че именно ремонтът на улица "Граф Игнатиев" коства поста на заместник-кметa по транспорта на София Евгени Крусев, който се сдоби и с обвинения.

Сагата започна в края на октомври, когато държавното обвинение започна проверка след информации за нарушения на Закона за обществените поръчки за ремонта на "Граф Игнатиев". 

В основата на съмненията за злоупотреби при търга са т. нар. виброизолационни подложки по трамвайното трасе. Те би трябвало да поемат до 80% от трусовете, предизвиквани от трамваите. С този аргумент Столичната община поставя стриктни изисквания в обявената обществена поръчка, които изпълнителят не е спазил.

2019 г. ще бъде годината на метрото, каза още столичният кмет. Според Фандъкова до края на годината ще са готови 8 км с 8 метростанции от Третата линия - от Красно село до Владимир Вазов, а останалите 4 км ще са готови до средата на следващата година.

„Днес пробивната машина излиза при Малък градски театър, което значи, че сме почти на финала”, каза Фандъкова. Според нея трасето на третата линия е билo много тежка. 

По думите ѝ се строи изключително бързо. Проектирани са и следващи отсечки. Тази година ще се правят ремонти и на 16 знакови улици и булеварди, каза още кметът.

Относно протеста на шофьорите в столичния градски транспорт, Фандъкова обяви, че заплатите ще бъдат повишени, като за целта са отделени 10 млн. лв. „Продължаваме преговорите със синдикатите, наредила съм да се реконструира едно общежитие, за да може хора, идващи от провинцията да работят в градския транспорт, поне временно да има къде да бъдат настанени“, допълни Фандъкова и призна, че основните проблеми в столичния автотранспорт са два - недостиг на шофьори и подобряване на условията в гаражите и битовите условия.

Тази година ще сме обновили 90% от автобусите. Дружествата провеждат безплатни обучения на шофьорите, каза още кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
ohilen
преди 5 години
Хехехе!Ами няма ли да има неустойки за изгубеното време на гражданите и общината?Няма ли да има неустойки за лош имидж създаден на ръководството на общината?Няма ли да има забрана за работа в следващите 3 години на тази фирма и нейния собственик ( с ЕГНто му) и включването им в специален черен списък/регистър?Няма ли да има при следващите конкурси за държавни проекти (поне в Столична община) включени тези предпазни клаузи та да си знаят "хитреците" и да не залагат в цената предварително 1 или 2 глоби и всичко д а наред и "нашите" хора в администрацията да си взимат "пая"..?До кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още