IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денис Шен: Публичните финанси повишиха кредитния рейтинг на България до BBB+

Намерението на страната да влезе в ERM II ще повлияе положително на новата перспектива, прогнозира асоциираният директор "Публични финанси" в Scope Ratings

21:57 | 27.02.19 г.
Денис Шен: Публичните финанси повишиха кредитния рейтинг на България до BBB+

През април миналата година рейтинговата агенция Scope Ratings повиши прогнозата за кредитния рейтинг на България на положителна. Оттогава са случиха няколко събития, свързани с България, което повлия на преценката на агенцията и тя обяви преди дни повишение на дългосрочния кредитен рейтинг на страната до BBB+, със стабилна перспектива. Тази положителна за страната ни промяна коментира Денис Шен, асоцииран директор "Публични финанси" в Scope Ratings, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria

"Три основни фактора са довели до новата перспектива за България – първият е свързан с публичните финанси, които са традиционно силна страна в баланса на България; вторият е ангажираността към реформи, които улесняват кредитирането през последните години; третият е свързан с подобряването на външната устойчивост и способността на България да се справи с външни шокове", посочи Денис Шен.

Той се спря поотделно на всяка от причините, които рейтинговата агенция е взела под внимание, като обяви публичните финанси на България като двигател на повишението на рейтинга на страната.

"Брутното съотношение на дълга на България беше 23,1% от ВБП през третото тримесечие на миналата година, това съотношение се очаква да спадне до под 20%, освен това страната има значителни фискални резерви - те са около 9% от БВП, а и до 2022 г. не се очаква мащабно погасяване на облигации и през следващите години няма да има опасност. Правителството на България прогнозира бюджетен баланс от 0,1 % от БВП през 2019 г., което се дължи на паричен излишък от 0,1 % през 2018 г. Въпреки, че понижението не е голямо, то е нещо, което следим внимателно и показва фискална дисциплина и има елемент на контрацикличност на икономиката", каза още Шен.

Втората причина за повишаването на рейтинга на страната според него е ангажираността на България към реформите. Те се изразят в прегледа на активите и провеждането на стрес тестовете на банките, както и в провеждани на реформи във финансовия сектор, препоръчани от МВФ. 

Асоциираният директор "Публични финанси" в Scope Ratings посочи като положително намерението на България да влезе в ERM II.

По думите му това е отразено вече в кредитния рейтинг на агенцията, но влизането в „предверието“ на еврозоната тепърва ще повлияе в положителна посока, независимо дали това ще стане след две или три години.

На какво се дължи финансовата устойчивост на България спрямо външната среда? Кои са предизвикателствата и факторите, които ограничават кредитният рейтинг? Тежат ли на България необслужваните заеми? Как изглежда България в сравнение с другите страни с рейтинг BBB?

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още