IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки Тръмп Саудитска Арабия продължава със свиването на добива на петрол

Властите в Рияд посочиха, че подкрепят намаляването на производството и през втората половина на 2019 г.

16:42 | 27.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки критиките на американския президент Доналд Тръмп Саудитска Арабия подкрепя идеята намаляването на производството на петрол да продължи и през второто шестмесечие на 2019 година. Това заяви саудитският министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Абдул Азиз ал Фалих, цитиран от БТА.

Един от близките съюзници на САЩ в Близкия изток Рияд продължава да е на коренно противоположно мнение по отношение на цените и производството на „черно злато“.

В понеделник държавният глава на САЩ посочи, че цените на петрола стават прекалено високи. „ОПЕК, моля отпуснете се и го давайте по-леко. Светът не може да понесе увеличение на цените – крехък е!“, написа в Twitter президентът.

Изказването му бе направено, след като през януари членките ОПЕК започнаха да прилагат новото шестмесечно споразумение, целящо да намали производството на петрол до 1,2 милиона барела дневно, за да се поддържат цените.

„Оставаме гъвкави. Склонен съм да подкрепя вероятността за удължаване (на намаляването на производството - бел. ред.) през второто шестмесечие на тази година", каза Халид ал Фалих в ефира на телевизия CNBC.

Котировките на суровия петрол се сринаха в средата на 2014 година, спадайки от 100 долара за барел до под 30 долара за барел заради свръхпредлагане и понижено търсене в световен мащаб.

Това накара ОПЕК да си сътрудничи с производителите на петрол, които не са членки на картела, основно с Русия, за да се намали производството и да се повишат цените, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още