IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средновековни пристанища ще привличат туристи към Черно море

Учени планират теренни изследвания с дрон

16:55 | 27.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Български средновековни пристанища на Черно море ще бъдат изследвани от Института по океанология към БАН и Института за средновековни изследвания към Австрийската академия на науките. Това съобщи за в. „Черно море” доц. д-р Преслав Пеев от Института по океанология.

Колегите му от Австрия имат богат опит в изучаването на такива средновековни обекти по Средиземно и Егейско море, а също и по малоазийското крайбрежие. Той установил връзка с тях при гостуване в университета „Мартин Лутер“ в Хале, Германия. 

При подготвителния етап ще бъдат прегледани средновековни и ренесансови карти, архивна информация и други източници. След това обектите ще бъдат проучени на място. Предвиждат се теренни изследвания с дрон и 3D сканиране от въздуха.

Очаква се в бъдеще тези изследвания да прераснат в по-мащабен проект за средновековните пристанища на целия Балкански полуостров.

Що се отнася до средновековните пристанища по българското крайбрежие, те отдавна са известни. Сред тях са портовете във Варна, Месембрия (Несебър) и Аполония (Созопол).

Доц. Пеев очаква изследването да стимулира  културния туризъм.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още