IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бензиностанции са укрили над 5 млн. лв. данъци през 2018 г., установи НАП

От сенчестата икономика са спечелени 1 млрд. лева, твърди Емил Димитров-Ревизоро

12:03 | 28.02.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За миналата година при бензиностанциите са установени 5,3 млн. лв. неплатени и укрити данъци. Това е съобщила Галя Димитрова, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), на оперативно съвещание между ръководството на МВР, началниците на икономическа полиция, ръководството на Агенция "Митници" и началника на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата.

Данните са резултат от извършената проверка на МВР на 143 бензиностанции, проведена след сигнали от Българската петролна и газова асоциация. 

Съставени били и над 130 акта за нарушения, за които санкциите са около 110 хил. лв. Приходната агенция е установила още, че за 955 хил. литра гориво не са отчетени продажби, съобщава БТА.

Димитрова отбеляза също, че в момента се прави ревизия на всички бензиностанции, собственост на народния представител Веселин Марешки, лидер на партия „Воля“.

НАП провяреява всяко превозно средство на граничните пунктове, също и на бензиностанциите, а на данъчните складове се прави денонощен мониторинг, уведоми Галя Димитрова.

Проверките ще засегнат обектите, които се занимават с продажба на горива и петролни продукти, а ще се работи и срещу занимаващите се с такава дейност незаконно.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов заплаши с арести, затваряне на обекти и солени глоби за някои от големите играчи в сивия сектор на търговията с цигари и алкохол, ако не спазват законите. Същата съдба е отредена и на фирмите, които търгуват с горива, предупреди Борисов.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов заяви, че за миналата година са били извършени 2220 проверки, при които са констатирани множество нарушения. Общото задържано количество енергийни продукти е 724 хил. литра и 56 000 кг. твърди горива.

Началникът на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата Георги Черков отбеляза, че през 2018 г. през центъра са били осъществени 13 спецоперации, при които съвместни екипи са проверили 141 обекта, общият брой установени нарушения бил 247. Най-често срещаните нарушения по думите му са за разлики в касовата наличност.

По Нова телевизия депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро коментира, че акцията е „малък успех“.

„Това са 166 цистерни, а 5 милиона е 5 милиона литра, защото на всеки литър 1 лев е за държавата. Министерството на икономиката не е направило карти на тези обекти, сега МВР ще прави. Те са и опасни за хората. От миналата година може да има 100 обекта и още 200 нови такива. Но ние не ги знаем кои са. Има такива, които казваха, че са земеделски, сега се оказа, че не са. Вместо сега полицията да ги описва и проверява, трябваше да е по обратния ред", каза той.

Според него е правилно да се каже, че контрабандата се овладява. По думите му от сенчестата икономика са спечелени 1 милиард лева.

„С 1 милиард може да си намериш кой да ти прокара закон и кой да ти спре закон. Можеш да платиш на данъчен, на митничар, без да очерняш професията. Натискът е толкова голям. Служителите на границата казват: „Ако го проверя този, това ще ми е последният работен ден”, каза още Ревизоро.

Той коментира и случая с откритото некачествено гориво в бензиностанции на Веселин Марешки. "Той не се занимава с внос. Знам откъде зарежда горива. Те са му от качествени складове. Големите вериги са непрекъснато под контрол", коментира депутатът.

Той заяви, че премиерът Бойко Борисов е прав да настоява за изсветляване на търговията с горива. "Аз лично ще го подкрепя, но много бавно става", категоричен е Ревизоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Ако това е верно, а то Е, защото така работи светът на капитала:"С 1 милиард може да си намериш кой да ти прокара закон и кой да ти спре закон."... начи Лукойл не е над закона, а Лукойл Е законът! ... щот Лукойл прай доста повече от милиард годишно... ;) :lol:Или както казва кварталният електродърводелец бай Иван Теслата: "ПарАта *** мамата на фукарАта!". ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
realista
преди 5 години
A Лукойл? Или те са над закона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още