IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Не може друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти

Трябва да материализираме интересите си, а не да ставаме заложник на чужди, каза президентът

12:58 | 28.02.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. При подготовката на срещата установих, че определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията“.

Това заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията, която ще отстоява на срещата на високо равнище във формат Б9, която се провежда в словашкия град Кошице, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша ще обсъдят въпроси на сигурността в рамките на колективния подход на НАТО. 

Държавният глава подчерта, че очаква българското правителството да „материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси“.

По думите на Румен Радев НАТО  има достатъчно механизми за изработване на единна политика, докато регионалният формат изостря риториката, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от Алианса. Президентът добави, че за съжаление неформалната инициатива Б9 се е отдалечила от замисъла си и дори създава рискове за интересите на деветте държави членки, отивайки отвъд приети от всички 29 съюзници подходи.  

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Onia
преди 5 години
питам за България, тя ми е мила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
tisia
преди 5 години
....за коя украйна питаш? ...аааа онази ли, която подари тръбите си за газчица на американчетата ли? ....е как ще стане тази работа ми кажи? ....я ходете и пийнете по бира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Onia
преди 5 години
Продължението на турски поток ще струва на българския данъкоплатец 3 млрд. лева, които няма да можем да си върнем за 20 год. (така показаха пазарните тестове). 3.5 млрд. куб. м. от капацитета са предвидени за България. Това е годишното ни потребление в момента, т.е. съшествуващата инфраструктура ще бъде изоставена. Искам да попитам Президента: Това българският национален интерес ли е или руски геополитически да се заобиколи Украйна и защо ние трябва да плащаме за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
tisia
преди 5 години
...тук, против Президента все се изказват празноглави дрънкала. ...От вас по-компетентни няма ли, че се натискате с бръщолевене под всяка статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
хванат си от паркинга , от улицата са по-ентелегентни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
mirofx
преди 5 години
Проектите само дето не са български,а на Газпром и *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
точ тъй г-н Президента, кат се кае че ше има Ю.Паток или неква централа прайте ги не да ми идва Керито на крака и да кае "- Не нема го прайте" или некой еврогеец кат Барозуто дет Куневица му прай вувуззели и затвори Козлодуй да я ебба в ануректуса ..... кат каете че ше има турска тръба, прайте я не да идва пак некой американски депутатски сополл и да кае "- Не не може ше купуате шистак внос от Сашш на шесторни цени " ....Тва се едно наш некой си депутат да речем Каракачанката да хои у Вашингтон или у Кремъл и да им кае, .... - Ае я слушайте кво тва нема го прайте ше купуате вместо газ тор от наще измрели крави дет ги бастардисахме тука да нема ко да ядат ората ама зарад вас го прайме .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
honaniga
преди 5 години
Няма как да стане.Никаква армия. Икономика която се крепи на европейските фондове. Демографска криза. Ширеща се корупция и шуробаджанащина.Къде си тръгнал да се репчиш с гайдите.Той го знае.По скоро неговата идея е да си минем под крилото на Русия.Той си е системен играч и няма лично мнение.Не съм го видял да се кахъри на втори терминал за напускащите българи или да ходи Пи села и паланки и да буди народа.Като системен играч се бърка в помията на сегашният политически елит и изпълнява желанията на назначилите го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 5 години
Радев, можеше направо да кажеш пари и субсидии ще вземаме колкото можем, правила ще спазваме които искаме. Даже и аз(хванат от улицата по темата) питах, защо продаваме 80% от тръбопровода на "Газпромекспорт", когато според пакетите един доставчик може да използва 50% от капацитета му. Наистина ми е неприятно но държавата ни има Бай *** не само премиер, а и президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 19
Sokratus
преди 5 години
Р. Радев: Не може друг да решава бъдещето на българските енергийни проектиПравилно господин пРезидент! Защитете българската позиция, а не руската!И престанете с глупостите, че някой от запад и най-вече от САЩ ви влияе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още