IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ смекчават значително тона към Китай

Вашингтон засега замразява плановете за нови мита, твърди Робърт Лайтхайзър

12:17 | 28.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър. Снимка: Ройтерс

В рамките на търговските преговори с Китай САЩ изоставят заплахата от повишаване на митата за китайски внос за до 200 млрд. долара до 25%, заяви американският търговски представител Робърт Лайтхайзър. Това показва, че предстои споразумение между двете страни, предава DPA.

Коментарите на Лайтхайзър са направени след заседание на комисията House Ways and Means Committee, където той заяви, че САЩ и Китай са постигнали предварително споразумение за механизъм за прилагане на търговското споразумение. Това отдавна бе пречка в преговорите.

Лайтхайзър заяви, че неговата агенция ще се откаже от плановете си да повишава 10-процентните мита, които вече са въведени. Няколко часа по-късно органът подаде документи за „спиране на планираното увеличение на митата до следващо решение".

Заплахата от по-високи мита тежеше над световните пазари и принуди американските компании да обмислят преместването на дейности от Китай. В същото време Пекин беше под натиск да преговаря за прекратяване на огъня.

Сега преговарящите от двете страни вече намекват, че търговското споразумение може да бъде постигнато в рамките на следващия месец, последвано от среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин в имението Мар-а-Лаго във Флорида.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
САЩ и Китай понасят щети от неправилната работа на техните централни банки (ЦБ). Въведената практика осигурява нарастващи щети.Поради неограничавани щети от работата на ЦБ, САЩ и Китай са с нарастваща заплаха от възникване на катастрофална национална криза.Действията, които двете държави предприемат една спрямо друга са с основна цел предпазване от катастрофална криза.При запазването на наличната държавна грешка реалното противопоставяне между САЩ и Китай не може да има благодатен завършек.Сега неизвестното е, при коя от двете държави по-рано ще започне кризата?Спасението от катастрофална национална криза е възможно само чрез противодействия спрямо щетите от работата на ЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още