IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбербанк планира да се присъедини към китайската банкова платежна система

Руският кредитор възнамерява да ускори валутните плащания в Китай

13:39 | 28.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската банка Сбербанк възнамерява да ускори валутните плащания в Китай, като за целта планира да се присъедини към китайската банкова платежна система, заяви Анатоли Попов, заместник-председател на Борда на директорите на кредитора, цитиран от ТАСС. 

„Работим за интегрирането ни в китайската банкова платежна система, за да гарантираме бързината при разплащанията в Китай“, сподели Попов.

Той обаче не уточни каква точно система има предвид.

Банкерът подчерта, че тъй като Китай е изключително важен търговски партньор за Русия, е от голямо значение да се осигури висок процент на валутните плащания.

В презентация на Сбербанк по време на пресконференция се отбелязва, че валутният контрол при 92% от плащанията се извършва в рамките на един час, докато за 99% от тях са необходими три часа.

През декември 2018 г. президентът на Управителния съвет на банката Герман Греф заяви, че очаква ръстът на банковия сектор в Русия да се забави през 2019-2020 г.

Според Греф в периода от 2015 до 2017 г. печалбата на банковия сектор е била минимална или даже отрицателна, акто през 2016 г. Сбербанк е спечелила над 500 млрд. рубли (над 7,2 млрд. долара), резултатът на сектора е бил отрицателен, което означава, че всички останали банки са били на минус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 10
Dimioi
преди 5 години
Целият им банков сектор е на минус, но банката на олигархът близък до Путин е на плюс :D а и както се очаква да зи изключат от SWIFT, нищо чудно и към венецуелската банкова платежна система да се присъединят :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още