IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 40 г. в света ще има 600 града и в тях ще живее 98% от населението

До 2050 г. в света ще има над 250 млн. климатични мигранти, твърди Саша Безуханова

17:55 | 28.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Населението на света нараства и то става все по-мобилно в резултат не само на икономически, но и на климатични и други фактори. Само след 40 години в света ще има 600 града и в тях ще живеят 98% от хората. Това каза Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии по време на конференцията „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“, организирана от Investor Media Group..

Тя посочи, че до 2050 г. в света ще има над 250 млн. климатични мигранти. „Когато водим разговора за градовете на бъдещето, добре е да имаме предвид всички тези фактори, които оказват влияние“, изтъкна тя. Според нея дали София, Габрово, Бургас ще се превърнат в умни градове не зависи само от развитието на инфраструктурата и велоалеите, а трябва да се помисли какви нови възможности открива развиващият се в момента глобален процес. „Той разширява географските граници чрез икономически играчи, които правят икономика за света“, посочи Безуханова.

Тя цитира данни, според които 26% от стартиращите компании в България имат патенти и създават световни иновации. „Имаме интерес те да развиват бизнеса си като големи корпорации от България, тъй като това носи допълнителен финансов продукт“, заяви Безуханова. 31% от служителите в тези стартиращи компании са чужденци, посочи още тя и допълни, че в момент, когато се говори за „изтичане на мозъци“ от България, тези компании привличат хора от Англия, Германия и други страни, които идват в страната. 

75% от населението на света е урбанизирано, процентът е същият и в България, посочи Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International. „Гъвкавостта и бързината са новите задължителни изисквания за всеки бизнес, без тях той няма как да оцелее“, изтъкна тя.

Трансформирането на индустрията дава отражение и върху недвижимите имоти. „Офисите вече не са просто пространство за работа, а за създаване на общност. Смарт офисите не са бъдеще, а настояще“, посочи Йорданова.

Адам Пустелник, директор на отдел обслужване на инвеститорите на градските власти в полския град Лодз, смята, че ако иска да постигне успех, всеки град трябва да направи качествена преценка къде са силните му страни и с какво може да изненада света, а не да се надбягва в пистата на по-големите от него, защото там няма да бъде забелязан

„Лодз беше типично индустриален град със заводи държавна собственост от времето на комунизма, със сива панелна среда в центъра. Осъзнахме, че ако искаме да привлечем вниманието на бизнеса, трябва да направим нещо огромно, за да разберат всички, че ни има“, каза Пустелник.

Вместо грандиозни постройки обаче градът създал централен парк със средства от ЕС, а през 2024 г. ще бъде домакин на експо на градинското и паркоустройство.

„Според нас държавата не трябва да субсидира компаниите, а да им създава условия сами да се развиват и печелят. Водени от това си убеждение, изградихме в центъра на Лодз най-голямата железопътна линия в Европа. Отново 80% от средствата за проекта бяха осигурени от Европейския съюз. Смятаме, че сме най-големият ползвател на европейско финансиране в света“, посочи Пустелник.

Той сподели още, че водени от максимата на Майкъл Дъглас във филма „Уолстрийт“, че алчността е нещо много хубаво, властите в Лодз продали всеки сантиметър от пространството на централната градска част на строителни фирми, които след това сами трябва да намелят наематели на постройките, които са създали в централната част. „Обикновено стратегиите тичат след събитията, не създават нещо ново. Ролята на държавните и общинските власти е да създадат условията, така че бизнесите, които са по-гъвкави, да напредват“, убеден е Пустелник.

Според него държавните пари имат смисъл, само когато насърчават частните инвестиции, така че икономиката да се развива. Той цитира изследване на Deloitte, според което всяко евро държавни пари води след себе си евро и половина частни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още