IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Ким остават добри приятели: като след приятелски развод

Имиджът на американския президент като преследвач на сделки пострада сериозно

08:48 | 01.03.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата лидери. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двамата лидери. Снимка: Ройтерс

Масата за хранене е подредена. Дълга табла под нарисувано облачно небе, дванадесет тапицирани в златисто стола, сребърни прибори, букети, картички. Apple-Foie-Gras-Pudding ще бъде сервирам, като рибата е основно ястие, а за десерт ще има британски пай Banoffee с чай от женшен.

Не не. Малко преди празничната прощална вечеря говорителката на американското правителство Сара Хъкаби Сандърс заяви пред репортерите: срещата на върха ще бъде „съкратена” спонтанно, пресконференцията на президента Доналд Тръмп ще се проведе по-рано в часа на планираното подписване на съвместно окончателно изявление, което се е провалило напълно.

Така че дори няма да се хранят заедно. Така рязко се срина втората ядрена среща на върха на Тръмп със севернокорейския владетел Ким Чен Ун в Ханой. Същевременно се срива и имиджът на Тръмп на непогрешимия преследвач на сделки – имидж, който вече пострада у дома след драмата за спиране на дейността на правителствените агенции, а сега и на международната сцена. А по този начин, поне засега, се сриват и неговите надежди за дългоочакваната Нобелова награда за мир. „Понякога трябва да си тръгнеш", опитва се Тръмп да оправдае провала пред много журналисти, пише Der Spiegel. 

Все още не е ясно какво точно се е случило зад кулисите между учтивостта, с която бя продължена срещата сутринта във столицата на Виетнам, и прибързано заминаващия си Тръмп. Както той казва, преговорите са се провалили поради призива на Ким към САЩ да премахнат всички санкции срещу Северна Корея в замяна на половинчати мерки за разрушаване на ядрената програма: „Това не е достатъчно“, категоричен е Тръмп.

Само че от Северна Корея идват други сигнали – тя е поискала само частично отменяне на санкциите срещу нея в замяна на затварянето на ядрения комплекс Йонбьон, заяви севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо. Той даде извънредна пресконференция в Ханой, след като двудневната среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп във виетнамската столица завърши, без да бъде договорено споразумение. И така Йон-хо оспори обяснението на Тръмп, че срещата се е провалила, защото Северна Корея е поискала пълно отменяне на санкциите.

Колко може да му се вярва на Тръмп, за комуто нищо не е по-важно от имиджа на силата? Истината от Ханой е малко по-различна: твърди се, че преговорите са били на ръба още от самото начало въпреки всички ласкателства. Не на последно място - заради очевидно хаотичната подготовка на екипа на Тръмп, който остава вътрешно разделен по въпроса за Северна Корея и в чиито рамки самият президент трудно може да се надява на помощ.

Това е катастрофа за Тръмп - финалът на два катастрофални дни далеч от дома, когато той отново се оказва претоварен от политиката. Вкъщи неговият бивш адвокат Майкъл Коен краде място в заглавията на вестниците, обвинявайки го, че е расист и извършител на престъпления пред Конгреса. Драмата преследва Тръмп до Виетнам: в една забележително дълга следобедна почивка в сряда той я е проследил по телевизията, „доколкото можех", каза той.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Парите ги държат в Швейцария и по офшорките,колкото до другото Садаммахна химическите оръжия и ракетите пък видяхме какво му се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 11
Valentin13
преди 5 години
всеки знае, че на тези свят всичко е несигурно. и в тази купчина от несигурности, най-малкото е поведението на САЩ. не тръгвай със политически заклинания, ако не си съгласен, а ми отговори защо всички си държат парите в Америка и инвестират в Американски ценни книжа. САЩ са най-малко непоследователни и лъжливи, в сравнение с останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
nikolait
преди 5 години
еее да да ама Ким обядва с Тръмп, а не с друг, който дори няма да бъде поканен на среща. Преговорите винаги са дълги и трудни, но пък трайни и резултатни, особено при демократични държави като САЩ. А я Венецуела да пробва да откаже нещо на господарите си...или пък Асад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Добрите приятели след работа отиват заедно на кръчма за да се отpeжат, или да се пробват да забършат по някое п*че. Тръмп и Ким са имали само официални срещи и извън политиката няма какво да си кажат, дори нямаше да се познават. Цялото им "приятелство" е преструвка, колкото и загрижеността им за мира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Добре де корейците какви гаранции им дават,че да се наведат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Valentin13
преди 5 години
какво трябваше да им провърви на янките ? да се съгласят с Кимчо ? не разбира се. Тръмп постъпи брилянтно, като пълководец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Не им върви на янките във Виетнам и туй то! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още