IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Започва нова надпревара за пазара на оръжия

Срещата между Тръмп и Ким Чен Ун беше провал, твърди бившият вицепремиер

09:50 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Срещата във Виетнам между aмериканския президент Доналд Тръмп и лидерa на Северна Корея Ким Чен Ун  беше провал. Но това, което е най-притеснително е дългосрочното изтегляне на САЩ от много важни договори - включително за ядреното разоръжаване. Това означава нова надпревара за оръжия и то на територията на Европа, коментира в ефира на БНТ Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и министър на външните работи.

Според него новата ситуация би могла да  доведе до конкретни заплахи за България.

„Факт е, че има оживление покрай антируската реторика, което може би донякъде обяснява посещението на Столтенберг у нас. По всяка вероятност разговорите ще са свързани с увеличаването на разходите за отбрана в рамките на НАТО“, коментира още Калфин. По думите му със сигурност се говори за увеличаване на разходите на отбрана, които ние също планираме да достигнат 2% от БВП, но трябва да се замислим какво от тях остава и за нашата икономика. „Очаквам, но не виждам да се говори повече за европейска политика в рамките на НАТО, не паралелна“, каза бившият вицепремиер. 

Припомняме, че Тръмп и Ким Чен Ун се срещнаха във Виетнам, но вместо да излязат със споразумение за разоръжаване и официално обявяване на края на Корейската война, на втория ден срещата им приключи преждевременно, а планираният обяд не се състоя.

Факт е, че Тръмп направи Ким Чен Ун видим световен лидер, който може да стане и да си позволи да си тръгне, коментира още Калфин това кой от двамата политици печели повече от срещата.

По отношение на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България Калфин посочи, че основният разговор ще бъде за газ и енергетика и допълни, че страната ни би трябвало да подкрепи "Северен поток" с мотивите, които подкрепи и "Южен поток".

Според него е малко вероятно популистите да залеят Европа и Европейския парламент. „Да, очаквам да имат по-висок резултат, но се надявам да нямат мнозинство, защото на практика те не дават решения'', обясни Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още