IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-горещото лято в историята на Австралия удари винената индустрия

Производителите на вино са поредните, засегнати сериозно от катастрофалната суша

12:28 | 01.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Масиви от сира в Хънтър Вали, Австралия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Масиви от сира в Хънтър Вали, Австралия. Снимка: Ройтерс

Най-горещото лято в Австралия в историята удря винената индустрия за 4,4 млрд. долара. Очаква се реколтата от грозде да спадне до най-ниското си ниво от години, а надеждите, че жегата може да направи вината по-вкусни, започват да се изпаряват, разказва Ройтерс.

Докато обирането на реколтата е в разгара си, прогнозите показват, че производителите на вино са поредните, засегнати сериозно от катастрофалната суша, която вече удари зимната реколта от пшеница и се очаква да сведе количеството остриганата вълна до рекордно ниско ниво.

Rabobank през януари прогнозира, че общото смачкано грозде в Австралия ще намалее с около 5% на годишна база до 1,7 млн. тона, но заради жегата оттогава насам играчи от индустрията очакват най-слабата реколта от ударената от болести през 2011 г., като в най-добрия случай тя ще стигне 1,6 млн. тона.

Консенсусното мнение е, че нещата са доста мрачни“, казва Грег Найт, производител в региона Бароса – водещ район в производството на вино в Южна Австралия.

Той е започнала да прибира първата реколта от пино ноар още тази седмица, три седмици по-рано от обикновеното, след като водните му запаси са пресъхнали през януари. Очавка реколтата да бъде между половината и две трети от размера през миналата година.

Австралия е шестият по големина износител на вино в света, а по-слабата реколта идва на фона на силният добив на производителите в Европа през 2018 г.

Няма съмнение, че (реколтата от грозде в Австралия) ще бъде слаба“, казва търговецът на вино от Пърт Питър Бригс, който търгува с около 10 млн. литра вино годишно.

Цените на едро вече са се вдигнали с около 20%, казва той, което притиска местните производители, които не управляват собствени лозя и за които ще е много трудно да прехвърлят по-високите разходи върху клиентите, особено международните купувачи на едро.

Много от по-големите играчи не ги интересува от къде взимат виното, стига да е на добра цена“, казва той.

Метеорологичната служба на Австралия заяви в петък, че приключилото лято е било най-горещото, откакто започват националните архиви през 1910 г. и сред 10-е най-сухи. Службата прогнозира горещото, сухо време да продължи и през есента.

Просто не можеш да задържиш водата в лозята“, казва производителят Нийл МакГиган, главен изпълнителен директор на Australian Vintage, в конферентен разговор, след като компанията обяви, че очаква тонажът ѝ за 2019 г. да намалее спрямо миналата година.

Когато приготвиш плодовете, те просто изчезват. Превръщат се в стафиди и изсъхват... Това е малко разстройващо, когато си работил толкова усилено“.

Не всички лозя страдат обаче, тъй като тези по западния бряг на Австралия бяха пощадени от най-лошото време. Изкуственото напояване, макар и скъпо, облекчи донякъде пък производителите на изток.

Надеждите, че сухото време ще създаде реколта с по-силен аромат заради по-голямото количество захар в гроздето, също започват да отслабват, тъй като според някои в индустрията климатичните условия са били твърде горещи.

Гроздето просто започва да се свива и получаваш онези ужасни стафидообразни зърна. Когато е твърде горещо, не е задължително качеството да се подобри“, казва Бригс от Пърт.

Някои са по-оптимистично настроени. Най-големият износител в Австралия – Treasury Wine Estates, заяви, че като цяло не прогнозира качеството на реколтата си, но е „много окуражен“ тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още