IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализацията интелигентно ще оползотвори пространството на "умните градове"

Как да се насърчат общините и бизнесът да бъдат по-активни при използването на европейските програми за развитието на градовете, коментира Симеон Щебунаев

14:31 | 01.03.19 г.
Дигитализацията интелигентно ще оползотвори пространството на "умните градове"

Каква е ролята на дигиталните лидери, които помагат на местните власти в дигиталната трансформация на градовете. Тази тема коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria  Симеон Щебунаев от Кралския институт на британските архитекти след вчерашната конференция, посветена на градовете на бъдещето Knowledge City 2019, организирана от Investor Media Group.

"В България нито една община все още няма такава позиция", посочи той, но обясни, че тази дейност не се отнася до дейността само на един човек, а в много общини има екипи, които работят за това.

Симеон Щебунаев даде за пример кметицата на Габрово, която участва в конференцията. По думите му тя се опитва да привлече инвестиции към града, използвайки Техническия университет. Експертът посочи, че успехът на една малка община по пътя ѝ към дигиталната трансформация може да е свързан с някакъв икономически или социален капитал, като е добре той да се надгражда и че “не е добре да се използват примери, които нямат връзка с населеното място.”

Една от целите на конференцията, която организира Investor Media Group, е да се насърчат общините и бизнесът да бъдат по-активни да използват европейските програми по отношение на развитието на градовете.

"„Хоризонт 2020“ е голям инвеститор във Великобритания. Почти всички проекти, които се случват около умни градове, дали са Гренич, в Бристол или в Манчестър, винаги са в консорциум между частни бизнеси и университети и са с някакво финансиране от европейски програми. Затова е голям проблем в момента с Brexit дали това ще продължи. Описанията са, че отнякъде тези финансирания трябва да се заместят, дали ще е британското правителство, няма никакви гаранции все още“, коментира Щебунаев.

Според него сред някои от най-впечатляващите изказвания на конференцията Knowledge City 2019, посветена на градовете на бъдещето, правят впечатление две презентации. Едната – на Георги Шопов, от Националния съюз на строителните предприемачи, по думите на когото "умни градове" не означава само по себе си решение, гражданите трябва да бъдат въвлечени в планирането, решаването, продукцията на тези градове. Другата, предизвикала с провокативността си презентация, е представена от Петър Статев, председател на "София Тех Парк", който посочва, че трябва внимателно да се подхожда към технологиите.

Презентацията на Статев, по думите на Щебунаев, насочва към решения, които не са само умни, но и знаещи, не би трябвало веднага да се хвърляме на високи технологии, “понякога и ниски технологии са решения на нещата, които ни трябват”.

"След 40 години се очаква да имаме много големи климатични промени, може би ще имаме 600 града на планетата – тенденцията е такава, но предстоящите климатични промени в следващите 20 години може и да променят тази тенденция. Предполагам, че такива градове ще са доста компактни, заради интелигентното оползотворяване на пространството, дали ще е на висока гъстота, високи сгради или компактни сгради, това ще е бъдещето според мен", смята Щебунаев и открои тенденциите на развитие на градовете – интернетът на нещата, отраженията върху икономиката на градовете на климатичните промени, ефективните политики за надзор на строежи, на качество на строежи, необходими за добрата градска среда.

Архитектът обясни, че във Великобритания за визията на бъдещите градове се привличат професионални институции и университети. Той подчерта ролята на неправителствения сектор и фактът, че позицията от него е по-независима, отколкото даден инвеститор или граждани, които имат интерес в един проект. “Използването на партньорство с неправителствени организации, институции и университети позволява един диалог и те да действат като медиатор между гражданите и проекта, който се случва“, разясни той.

Щебунаев допълни, че големите проекти помагат за катализацията на различни регенерации, но трябва да се внимава с тъмните им страни. Според него сам по себе си един голям проект не носи решение, защото трябва да се замислим какво се случва с хората, които живеят и използват града в тази част. „Доста често големи инфраструктурни проекти изместват хора, изместват бизнеси, изместват съществуващи екосистеми в тази част на града“, предупреди той.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още