IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5G бъдещето - толкова близо, толкова далеч

Индустрията трябва да реши куп основни проблеми преди да видим пълната реализация на новото поколение мрежи

09:10 | 02.03.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди пет години, по време на първото ми посещение на Световния мобилен конгрес в Барселона, 5G беше голямата тема за телекомите. У нас все още имаше само 3G, a 4G инвестициите тепърва предстояха.

Половин десетилетие по-късно 4G вече е факт, а новото поколение мрежи чука на вратата с пълна сила. Индустрията е изправена пред редица предизвикателства – от необходимостта да инвестира огромни суми до освобождаването на нужните честоти и потенциалните нови регулации.

„Навлизаме в невероятни времена“, коментира от сцената на MWC Barcelona главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс, по повод 5G.

Мнозина споделят неговия оптимизъм. Джон Ханке, който е главен изпълнителен директор на компанията Niantic, стояща зад проекта „Pokemon Go”, бе категоричен, че 5G ще бъде неминуема част от бъдещето на компанията. В рамките на конгреса той показа синхронизирана в реално време игра с добавена реалност, която може да е предвестник на нова категория игри като цяло.

Робинс, от своя страна, навлезе в по-голяма конкретика, като заяви, че очаква да има над 400 млн. 5G връзки в света, като това ще се случи само в рамките на три години. Дигиталните връзки между машините пък ще достигнат 4 млрд. за този период.

„Интернет на нещата ще стане нещо съвсем реално, докато се движим напред“, посочи още той.

Асоциацията на мобилната индустрия (GSMA), която организира Световния мобилен конгрес, разкри, че до 2025 г. се очаква около 30% от онлайн връзките на пазари като Европа и Китай да бъдат 5G. В момента Съединените щати имат пуснати тестови 5G мрежи в някои градове. Подобни стъпки предприеха и в Южна Корея. Според GSMA в рамките на тази година още 16 ключови пазара ще се прехвърлят на 5G.

Други обаче не са напълно убедени от ползите от 5G в бъдеще. Рич Уилямс, главен изпълнителен директор на Groupon, изрази своите съмнения. Според него бизнесът има склонността да се фиксира в конкретни технологии, като 5G, изкуствен интелект, вместо да търси наистина полезни за потребителите решения.

„Тук (на Световния мобилен конгрес – бел. а.) всички ни заливат с информация за 5G. Малцина обаче успяха да ми обяснят какво значи 5G и какви ще са ползите от него“, коментира още той.

Сметката за 5G

Доклад, дело на финансовата къща Greensill, разкри, че глобалната сметка за 5G ще достигне 2,7 трлн. долара до 2020 г. 1 трлн. долара ще отидат за инфраструктурно обновяване, а 1,7 трлн. – за имплементация на технологията.

От GSMA твърдят, че 5G ще донесе 2,2 трлн. долара на глобалната икономика през следващите 15 години. Greensill допълва, че можем да очакваме доста по-бавна възвръщаемост на инвестициите в 5G, отколкото при 4G. Ако при сегашните мрежи възвръщаемост може да се очаква в рамкита на 6-8 години, то при 5G тя ще отнеме 10-12 години.

И все пак 5G ще иска допълнителни инвестиции в хардуер, оборудване, имплементация, както от страна на телекомите, така и от самите компании в различните сектори. Секторите, които според GSMA ще се възползват най-много от новото поколение мрежи, ще са производството, професионалните и финансовите услуги.

Изоставането на Европа

В интервю за Investor.bg Хелена Норман от борда на директорите на Ericsson отново подчерта, че Европа изостава по отношение на 5G. Основната причина за това е липсата на освободени честоти в повечето европейски държави на този етап.

Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"От Financial Times твърдят, че по отношени на цена-качество никой не може да се доближи до Хуауей и че са абсолютен лидер във 5G технологиите. "Е те затова и янките газ пиккаят и арестуваха голям човек от Хуауей!Гризаната ябълка започна да съхне, теслата съхне, Уестингхаус фалира и т.н.Един Интел им остана..................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
george353
преди 5 години
На гонгреса Мобилен Свят в Барселона, Хуауей са анонсирали че вече са деплойнали над 10 000 5G кули в Южна Корея за LG Uplus които ще поддържат виртурални и ултра HD услуги и мрежи за автономно предвижване (автономен транспорт). Плюс това са подписали 30 търговски договора с оператори от целия свят и са шипнали над 40 000 5G базови станции за поддръжка на end-to-end 5G услуги. От Financial Times твърдят, че по отношени на цена-качество никой не може да се доближи до Хуауей и че са абсолютен лидер във 5G технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 5 години
Така като гледам ситуацията с 4G-то в момента... Работата е пълен цирк. В Западна Европа имат стотици гигабайти за почти без пари, но не могат да ги ползват навън, защото обхватът постоянно се губи и изчезва. В България уж сме напред, но 4G-то работи само в градовете. Обаче явно също се губи за кратки моменти, защото батерията на телефона като е включено издържа 1 ден, а когато си на 3G и 4G е изключено - издържа 2 дена. Това е като съобщение, че е направено откритие, но то стигне до хората след 20 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още