IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската Gap отделя бранда Old Navy в самостоятелно дружество

Стъпката е част от едни от най-големите усилия за преструктуриране на компанията

21:03 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската модна компания Gap ще отдели по-добре представящия се бранд Old Navy в отделно дружество и ще затвори около 230 магазина от затруднения си едноименен бранд като част от едни от най-големите усилия за преструктуриране. Стъпката има за цел да съживи продажбите, а в резултат на новината акциите на компанията поскъпнаха с 25%, съобщава Ройтерс.

Компанията изпитва трудности с противоположното представяне на марките си. Old Navy е сред добрите имена, тъй като широката гама от бюджетни облекла я направиха по-привлекателна сред повече потребители. Едноименната марка Gap обаче е затруднена, срещайки конкуренция от търговци на бърза мода и променящи се тенденции.

„Ясно е, че бизнес моделът и потребителите на Old Navy все повече с времето се отдалечават от специализираните ни брандове“, заяви председателят на Gap Робърт Фишър.

230-е специализирани магазина на Gap, които компанията планира да закрие през следващите две години, заедно с 68 вече затворени, представляват почти половината от общия брой магазини, каза компанията.

Тя добави в съобщението си, че тя ще увеличи разходите си за маркетинг и разработването на нови продукти за бранда Gap, но главният изпълнителен директор Арт Пек така ѝ не каза изрично, че брандът преминава през преструктуриране.

„Това, което търся е подобрение от период на период и съм изключително убеден и се чувствам удобно с това, което виждам“, заяви той.

Gap, Athleta, Banana Republic и останалите брандове ще бъдат част от все още неназована компания. Отделянето на Old Navy в публично търгувано дружество, което Gap каза, че няма да струва нищо на инвеститорите, вероятно ще бъде завършено до 2020 г.

Пек ще запази същата позиция в новата компания, а главният изпълнителен директор на Old Navy Соня Сингал ще остане начело на самостоятелното дружество.

Old Navy има годишни продажби от около 8 млрд. долара, а общите приходи на останалите брандове възлизат на около 9 млрд. долара.

Макар че предложеното отделяне на Old Navy ще позволи изострен стратегически фокус върху бизнес приоритетите му, то намалява диверсифицирането, което брандът осигурява на компанията като цяло“, коментира анализаторът на Moody’s Кристина Бони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още