IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на ОПЕК през февруари е намалял с 300 хил. барела дневно спрямо януари

Производството на петролния картел достига своето най-ниско ниво от 2015 г. насам

18:06 | 01.03.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производството на петрол на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през февруари е намаляло общо с 300 хил. барела дневно спрямо месец по-рано, като картелът е добивал по 30,68 млн. барела на ден, съобщава Ройтерс. 

По този начин добивът на изкопаемото течно гориво достига до 4-годишно дъно на фона на политическата криза във Венецуела и наложените американски санкции срещу Иран.

Русия, един от основните съюзници на ОПЕК, също е извършила производствени съкращения през февруари в размер на 97 хил. барела дневно спрямо октомври 2018 г., когато петролните цени започнаха рязко да се понижават, посочва ТАСС.

От Москва отбелязват, че добивът се е понижил със 145 хил. барела на ден спрямо декември 2018 г., когато страната отчита своеобразен производствен връх.

В момента суровият петрол се търгува при приблизителна цена от 66 долара за барел, след като тя падна под 50 долара за барел през декември, подсилена от решението на Рияд за производствени съкращения и неволните спадове в добива при други членки.

ОПЕК, Русия и други страни, съюзници на картела, известни общо като ОПЕК+, се споразумяха през декември миналата година да редуцират постепенно петролните доставки с 1,2 млн. барела на ден от 1 януари 2019 г.

Делът на ОПЕК от общите съкращения е 800 хил. барела дневно, като от тази инициатива са изключени Венецуела, Иран и Либия.

През февруари 11-те членки на организацията, които се включиха в съкращенията, са постигнали 101% от обещаното намаляване на добива, установява прочуване на Ройтерс.

В същото време доставките от Венецуела продължават да се понижават, докато Иран, която също е обект на американски санкции, успя да стимулира производството.

Февруарските данни за добива на ОПЕК са най-ниските от февруари 2015 г. насам с изключение на промените в състава на картела, които настъпиха през това време, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
да имаш нещо по добро ... целта е аз да плащам левче ...според крейзито сме претрупани с петрол ...плуваме направо в петрол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 5 години
Цената на Лук преди данъци и акцизи е доста под лев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
абе крейзи , като е претрупан света с петрол що не го виждаме бензина по леФче за литър например ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
И какво от това С колкото намаляват производството ОПЕК + с толкова го увеличават американските шистови компании Канада и Мексико и цените си остават ниски защото светът продължава да е претрупан със петрол Пълни са складовете нефтопроводите танкерите Тези от ОПЕК ги чакат тежки дни защото е лесно да намалиш производството но по трудно е да си вържат бюджетите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още