IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung: В България има пазар за огъващи се телефони

На всеки пазар има потребители, които търсят най-добрите продукти, твърди директорът на продуктовото портфолио на Samsung в Европа

08:15 | 19.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Samsung</em></p>

Снимка: Samsung

Марк Нотън е директор "Продуктово портфолио и търговска стратегия" в Samsung Европа. С него се срещнахме по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, за да поговорим за потенциала на един новооформящ се сегмент на пазара - този на огъващите се смартфони. Ето и какво има да сподели той за тази категория устройства, за Samsung Fold и за продажбите му. 

Тази година на Световния мобилен конгрес видяхме много огъващи се телефони, включително този на Samsung – Galaxy Fold, който беше представен само няколко дни по-рано. Смятате ли, че този тип устройства са бъдещето на индустрията?

- Да, представихме нашия огъващ се телефон в средата на февруари в Сан Франциско и в Лондон. Радваме се на огромен интерес към огъващия се елемент и към потенциала му да формира бъдещето на мобилните телефони. Смятам, че това има потенциал да се случи. Вече виждаме първото поколение огъващи се устройства. Но ако обърнете внимание на технологията за огъване на дисплеите, ще видите, че вече сме я интегрирали в няколко различни области. Има шанс още много устройства да бъдат идеални за подобни цели. Нека видим. През тази година правим първите стъпки. Виждаме голям интерес и очакваме да пуснем телефона тук в Европа още през май. Така че, да, вероятно това, за което говорите, ще се случи.

Защо обаче повечето огъващи се телефони на MWC Barcelona са затворени във витрини, без опция хората да се докоснат до тях?

- Така е, показахме Galaxy Fold, така че всички да могат да го видят. Но няма да мине много време преди да можете да го докоснете. Просто искаме да изчакаме малко до премиерата. Делят ни два месеца от този момент, така че няма да чакате дълго.

Говорим за устройство, което проправя пътя към нов сегмент на пазара на смартфони. Какви обаче са очакванията Ви от гледна точка на бройките, които ще продадете от Galaxy Fold през тази година?

- Обичайно не споделяме прогноза за брой продажби, нито как ще предлагаме телефоните. Ясно е, че при нова технология бройките, коийто можем да продадем, от гледна точка на производството, не са безкрайни. Имаме добър капацитет на производството. На база на търсенето, което наблюдаваме в момента, смятаме, че ще можем да му отговорим, но не мога да споделя никакви конкретни данни. Ще трябва да изчакате да стартираме продажбите и да получим информация от трети страни.

Galaxy Fold разполага с две батерии, но не са ли прекалено малки за толкова голям екран? 

- Не. Направихме ги с общ капацитет от 4380 mAh. Това е втората по големина батерия, която сме правили. Тя ще издържа толкова, колкото очакват потребителите. Разбира се, зависи от начина на използване на устройството. Има възможност да го ползвате като нормален смартфон, което може би ще се случва в 50% от деня - за обаждания например. Ясно е, че с преминаването през повече поколения телефони батерията расте с всяко ново устройство. От гледна точка на начина, по който ще се ползва Galaxy Fold, смятам, че тази батерия ще е перфектна за него.

Големият въпрос, който потребителите на всеки пазар си задават, е дали телефонът ще стигне до тях. Да го очакваме ли и в България?

- При официалния старт той няма да е достъпен в България от ден едно, но се надяваме да го предложим скоро след това. Очаквайте го в следващите месеци след премиерата.

Т.е. смятате, че у нас има пазар за подобен тип смартфони?

- Абсолютно. Размерът на пазара в България не е същият като този в Германия или Великобритания, но на всеки пазар има сегмент от потребители, които искат най-доброто, което могат да купят. Те искат да похарчат парите си, за да го получат, така че определено има пазар.

Всички говорят за цените на огъващите се телефони. Galaxy Fold ще е със стартова цена от 1980 долара. Не е ли прекалено висока или наистина е много рано да говорим за нормализиране на цените?

- Тъй като това е нова категория, очакванията за цената не са изпълнени все още. Но ако погледнете всички неща, които получавате в това устройство – фактът, че е с огъващ се екран, че има шест камери, че има включени безжични слушалки, дори че има много красив кейс, е ясно, че не говорим за просто устройство. Не искахме просто да пуснем само телефон. Искахме да предложим пакет от неща, така че потребителят да получи всичко, от което се нуждае. За всичко, което ще получите, това е нормална цена.

Ще видим ли в близко бъдеще по-достъпни огъващи се устройства на пазара?

- Да, при всяка технология цената обичайно се понижава. В някакъв момент във времето ще станем свидетели на това. Не знам кога обаче. Тази година пускаме Galaxy Fold. Следващата година може да е нещо различно. Трябва да изчакаме и да видим, но цената ще започне да спада, това е сигурно. Всичко зависи от това как интегрираме тази технология в различни продукти. Ако премахнем част от нещата в пакета, цената веднага ще се понижи значително, така че трябва да го имате предвид.

Вярвате ли, че е възможно това да се случи в близките две до три години?

- Кой знае... Ще трябва да изчакаме и да видим. Добрата новина е, че ние направихме иновацията на тези огъващи се екрани, така че сме значително по-напред от всички останали на пазара от гледна точка на огъващите се дисплеи. Ще запазим лидерската си позиция и в бъдеще.

Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 4 години
щото всеки селянин си мисли, че като си купи скъп телефон става от "хайлайфа"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още