IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира ще поевтинее с 40% през втората половина на 2019 г.

Валутата ще бъде подложена на силен натиск заради задълбочаващите се икономически проблеми на Турция

21:25 | 01.03.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стойността на турската лира ще спадне с 40% и ще достигне рекордно ниски нива до края третото тримесечие на тази година, прогнозира базираната в Торонто инвестиционна банка TD Securities, пише Bloomberg.

Очакванията в публикувания в петък доклад от TD Securities се различават коренно от оптимистичните прогнози на трейдърите, които смятат, че турската лира ще поевтинее с под 8%, отбелязва Bloomberg TV Bulgaria

Кристиан Маджио, който е директор на отдела за стратегии за развиващите се пазари в TD, твърди, че обстоятелствата показват, че турската лира ще се срине, но няма да е през второто тримесечие на 2019 г. Според него Турската централна банка ще трябва да увеличи лихвите с 400 базисни пункта между юни и юли, което е в „ярък контраст“ за пазар, който предвижда понижение с поне 650 базисни пункта през тази година.

Турската лира ще бъде под силен натиск заради задълбочаващите се икономически проблеми, риска от висока инфлация и мрачните прогнози за турските банки.

Напрежението между САЩ и Турция през изминалото лято изтри една трета от стойността на лирата. Поради това кредитополучателите с дълг в чуждестранна валута изпитваха сериозни трудности в изплащането на своя заем. Турската централна банка реши да увеличи лихвите с 625 базисни пункта през септември и по този начин осигури до известна степен спокойствие за валутата. През последните месеци между 5.15 и 5.35 лири се равняват на един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Само с 40% ли?Според мен ще е с повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Турция е с нарастващи страдания от неправилната работа на Турската централна банка.До 2 часа време след въвеждане на защита срещу щети от работата на Турската централна банка, Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще прекрати опасността за нарастване на националната криза в Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
lyusien
преди 5 години
Тази прогноза на канадската банка е твърде преувеличена Турция има проблеми с инфлацията но проблемите са по-вече политически отколкото икономически Ердоган трябва да престане да се меси във работите на Турската централна банка и такива глупости като намалени цени на зеленчуците и всичко ще бъде наред Турция е 80 милионен пазар силна икономика и важен енергиен център Сигурен съм че към края на годината всичко в икономиката и ще бъде наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още