IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, казва Юлиан Войнов

15:32 | 02.03.19 г. 53
Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Предстоят месеци на сериозно забавяне на българската икономика, тъй като страната няма как да бъде изключение от глобалното изменение.Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, коментира Войнов.

"Прогнозите на Министерството на финансите и Европейската комисия (ЕК) са прекалено оптимистични. Очакванията за 2019 г. са за растеж между 3.6% и 3.7%, което е невъзможно да се постигне. От друга страна, през последните няколко години бюджетът на страната завършва със сериозен излишък, който се разпределя по непрозрачен начин".

Една от причините за този излишък са спестените инвестиционни разходи, обясни той.

"При забавяне на икономиката постъпленията от данъци намаляват. Ако се стигне до сериозно изоставане на бюджетните приходи, правителството ще трябва да ограничи текущите разходи".

През 2018 г. се говореше много за забавяне на световната икономика. Италия влезе в рецесия, а Германия я избегна на косъм. В края на миналата година опасенията за влизане в световна рецесия бяха силно изразени, заяви гостът.

Пазарите реагираха положително на спада на напрежението между САЩ и Китай. Има наченки на възстановяване на китайската икономика, смята Войнов.

„Все още не е ясно кога ще настъпи забавянето на световната икономика в максималната степен и дали ще се влезе в рецесия. Икономистите очакват, че максималната точка на забавяне ще стане в края тази година или началото на 2020 г.“

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

41
rate up comment 6 rate down comment 7
data
преди 5 години
Много глупости си написал - без печалба няма инвестиции, без инвестиции няма работни места , няма заплати няма заплати , Капиш ? Ако не ти стигам аз може да прочетеш Кейнс - и по специално връзката между инвестиции и доходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Икономистите защо сте толкова шаблонирани , не мога да разбера?! ----За това са станали икономисти, баце... иначе евала за начина на мислене. Добри разсъждения извади
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 7
julian12
преди 5 години
Тук трябва да уточним някои неща.Развитието на човечеството не зависи от икономическият ръст. Ако я нямаше тази надпревата и войни между хората, можеше вече да сме прескочили ниво 0* на цивилизация. За съжаление сме тръгнали по грешен път и сегашната система е обречена на провал. Може би след години ще се тества друга система и така може да се стигне до желаната фаза. Аз лично мисля, че това няма да се случи и човешката може да загине, освен ако хора като Мъск и Безос не ни изведат в орбита... *Николай Кардашев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
но някой*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 7
julian12
преди 5 години
Това е един много добър въпрос, но не е за форум, а за по няколко бири. В основата си това е начин на управление на масите хора. Лошото е, че отидоха твърде далеч и стандарта на живот на хората навсякъде по Света е много нисък. Схемата е доста простичка между другото, но някои трябва да седне и да чете и да МИСЛИ, като второто причинява физическа болка на много хора в този форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 6
doba
преди 5 години
SS-23,'Развитие"(в добра посока) и "ръст" са взаимно свързани.АКО няма ръст няма да има израстване и развитие за хубаво.'т.е. печалба на едни, за сметка на други' ?Тук отново бъркаш.Търговската сделка по правило е за доброто на двете страни, т.е. те се развиват и порастват.Няма сделка без съгласие(поне при правовите Държави).Да повторя: при ръст всеки(или почти всеки) има нови придобивки(по Маслоу: храна, лекарства, дрехи, дом, автомобил, SUV, яхта, самолет, произведения на изкуството и т.н. ).Дори и да не е допринесъл за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 14 rate down comment 5
SS-23
преди 5 години
"Икономиката е също толкова важна колкото и обществото, ако не и повече, защото без нея обществото ни ще се разпадне"--По-уникална простотия не бях чел. Ако обществото изчезне, "икономика" ще има бе, момче ? И да, обществото ВЕЧЕ се разпада именно и поради псевдо-"икономиката", базирана на "ръст", т.е. на използване на Енергията на Тълпата, за поддържане на 2% от ***, вегетиращи върху тази тълпа. Пак подчертавам - "Ръст", т.е. печалба и Развитие , т.е. израстване - това са различни неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
Не ми отговаряй с общи приказки, попитах те за нещо конкретно - предложи ми работещ икономически модел, който не е базиран на ръст.Икономиката е също толкова важна колкото и обществото, ако не и повече, защото без нея обществото ни ще се разпадне. Но стига с тези дървено-филосовски разсъждения, повече нямам намерение да ги коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 8
SS-23
преди 5 години
"SS-23, без ръст хората щяха да живеят още в пещерите."--Нищо подобно! Ти изобщо не си вникал в дълбочина, в смисъла на пост 31. "Развитие" и "ръст" (т.е. печалба на едни, за сметка на други) - нямат нищо, ама нищо общо. За да разбереш това обаче е нужно по-голямо мисловно и емоционално израставне, до което явно не си дорасъл, щом се водиш от примитивните животински принципи - "или аз него или той-мен"! Технологично си израстнал, ама мисленето ти на ниво пещера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 5
SS-23
преди 5 години
Икономистите са "толкова шаблонирани" защото за разлика от дървените философи са ограничени от основните икономически закони, които вие явно не разбирате. Ако сегашният модел базиран на ръста не ви допада, моля предложете друг, но нека да бъде икономически издържан и жизнеспособен, а не да води към банкрут, който е предсказуем резултат от подобни врели-некипели--"Икономиката" ли трябва да служи на обществото или обществото да служи на "икономиката"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още