IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, казва Юлиан Войнов

15:32 | 02.03.19 г. 53
Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Предстоят месеци на сериозно забавяне на българската икономика, тъй като страната няма как да бъде изключение от глобалното изменение.Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, коментира Войнов.

"Прогнозите на Министерството на финансите и Европейската комисия (ЕК) са прекалено оптимистични. Очакванията за 2019 г. са за растеж между 3.6% и 3.7%, което е невъзможно да се постигне. От друга страна, през последните няколко години бюджетът на страната завършва със сериозен излишък, който се разпределя по непрозрачен начин".

Една от причините за този излишък са спестените инвестиционни разходи, обясни той.

"При забавяне на икономиката постъпленията от данъци намаляват. Ако се стигне до сериозно изоставане на бюджетните приходи, правителството ще трябва да ограничи текущите разходи".

През 2018 г. се говореше много за забавяне на световната икономика. Италия влезе в рецесия, а Германия я избегна на косъм. В края на миналата година опасенията за влизане в световна рецесия бяха силно изразени, заяви гостът.

Пазарите реагираха положително на спада на напрежението между САЩ и Китай. Има наченки на възстановяване на китайската икономика, смята Войнов.

„Все още не е ясно кога ще настъпи забавянето на световната икономика в максималната степен и дали ще се влезе в рецесия. Икономистите очакват, че максималната точка на забавяне ще стане в края тази година или началото на 2020 г.“

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 15 rate down comment 4
SS-23
преди 5 години
"когато няма ръст, доходите също са в застой."..Ами то необходимостта от ръст на "доходите" се поражда от предшестващото нарастване на цените. И аз питам - аз защо има ръст на цените? Какъв е смисъла от тази дяволска спирала - ръст на цените --> ръст на доходите --> ръста на доходите ... това е БЕЗСМИСЛЕНО напълно. И в тази връзка, на "супертрейдера" по-долу ме предложих - вместо да си играе на тази игра - цени-доходи-цени-доходи...направо да отидем на последното ниво на играта и да му дам нотариалният акт на Земята, т.е. да му връча целият "ръст" наведнъж, касво да си играе "по лъжичка". И го питам - какво ще прави на следващият ден, сед като получи "целият ръст" наведнъж ? Той мълчи и не знае какво да отговори?! Ти какво ще кажеш, вместо него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
Ivel
преди 5 години
Айде де давайте я тая рецесия, стига сте я отлагали, както можете. Подготвил съм се вече от година я чакам, на мен най-много ми върви в такива времена. По време на миналата криза изкарвах около 4 пъти повече отколкото сега. Стига думи искам да идва вече, да се оживи малко бизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 20
Sakamano
преди 5 години
Ако не знаеш какво е ръст, рецесия и как се развиват икономическите цикли, мисля че би било по-добре да прочетеш едно-друго преди да даваш мнения в този сайт. Но дори да не си икономически подготвен, би трябвало и сам да се сетиш, че когато няма ръст, доходите също са в застой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
SS-23
преди 5 години
"Всичко има амортизация, парите не са изключение и по добре редовно да се обезценяват отколкото драстично и рязко."*Аз какво те попитах, ти пак отиваш отиваш с твоите пари и печалби. Няма "пари" в действителност, никакви. Има енергия и вяра и нищо друго.Аз обаче питах - какво ще правиш вдруги ден, ако утре ти връча нотариалният акт за цялата Земя при което вдруги ден вече няма да имаш "растеж", защото няма да има накъде? КАКВО ЩЕ ПРАВИШ - играта е свършила, последното ниво е взето ? Ще мреш ли вече (поради очевадна физическа липса на "растеж") или ще ходиш към Марс с ракетката на Мъск, че да си "първи" там ? Казвай , ненаситно око, казвай грешнико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 9
SS-23
преди 5 години
"По принцип е необходимо състояние за да започне всичко отначало и да има растеж. "*А защо трябва да има "растеж", т.е. поскъпване на цените ? Защо? Ти скаш да кажеш, че е естествено постоянно да има изпозване труда, енергията на едни хора, за облагодетелстване на други хора, като грозните думички "експлоатация" и "използване", са заменение с "великата" и красиво звучуща дума "растеж"? В това ли виждаш смисъла, поантата на твоя живот ? Ако е така, представи си, че от утре ти връчвам нотариален акт за цялата Земя, т.е. ставаш "собственик" на Земята, което значи, че считано от вдруги ден - вече нямаш да имаш растеж, тъй като "всичко е твое", завладял си Цялата Земя, "мисията" на "великият" ти живот е изпълнена? Въпрос- какво ще правиш от тук нататък "без растеж", при положение, че "играта" свърши и си стигнал до последното ниво ? Ще мреш, ли вече, ще изключваш ли играта или яхваш ракетата на Мъск и отиваш да опустошаваш Марс?!Честно, обаче всичко това изглежда като лудост - цялата тази "надпревара" за "още и още и още" ... пълна лудост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
supertrader
преди 5 години
По принцип е необходимо състояние за да започне всичко отначало и да има растеж. Дали модела е сгрешен. Едва ли е грешен поне в тази реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
supertrader
преди 5 години
Ако смъртта е нормално състояние е съвсем нормално да няма растеж на икономиката и цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 8
SS-23
преди 5 години
Така и не разбрах, на кое се вика "забавяне" на икономиката, на кое се вика "рецесия" ?Ако това е отсъствието на т.н. "растеж" на икономиката, т.е. отсътвието на поскъпване на цените, то това "рецесия" ли е или най-естесвена нормализация и връщане към балансирано, равновесно състояние на близко към нулата поскъпване на цените или даже на тяхното поевтиняване.Нима постоянното поскъпване на цените е нещо "нормално"?! Та точно това е "рецесия" и и дисбаланс! Защо изобщо трябва да поскъпват цените обективно погледнато, някой може ли обясни?! Има ли нещо разумно в това - цените постоянно да нарастват, вместо да са константни? Ако те са константни, няма да има нужда и от нарастване на заплатите, нали така?! Кой велик икономист, може да обясни това? Икономическата система, моделът на икономическо функциониране е напълно грешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 15
Sandy
преди 5 години
Като знаем политико - медийната машина в ръцете на кои се намира, как лъжат, мажат и манипулира народните маси, считайте "сериозно забавяне" за огромно или по - точно катастрофално забавяне. Вече са налице много неща, които подсказват тотален срив в икономиката и държавата, но те все още не са обявени официално, тоест прикриват се с една единствена цел - да може правителството на ГЕРБ да изкара поне този мандат докрай, за да не стане отново за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 5 години
Верваме на банките за светло бъдеще и на ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още