IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, казва Юлиан Войнов

15:32 | 02.03.19 г. 53
Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Предстоят месеци на сериозно забавяне на българската икономика, тъй като страната няма как да бъде изключение от глобалното изменение.Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, коментира Войнов.

"Прогнозите на Министерството на финансите и Европейската комисия (ЕК) са прекалено оптимистични. Очакванията за 2019 г. са за растеж между 3.6% и 3.7%, което е невъзможно да се постигне. От друга страна, през последните няколко години бюджетът на страната завършва със сериозен излишък, който се разпределя по непрозрачен начин".

Една от причините за този излишък са спестените инвестиционни разходи, обясни той.

"При забавяне на икономиката постъпленията от данъци намаляват. Ако се стигне до сериозно изоставане на бюджетните приходи, правителството ще трябва да ограничи текущите разходи".

През 2018 г. се говореше много за забавяне на световната икономика. Италия влезе в рецесия, а Германия я избегна на косъм. В края на миналата година опасенията за влизане в световна рецесия бяха силно изразени, заяви гостът.

Пазарите реагираха положително на спада на напрежението между САЩ и Китай. Има наченки на възстановяване на китайската икономика, смята Войнов.

„Все още не е ясно кога ще настъпи забавянето на световната икономика в максималната степен и дали ще се влезе в рецесия. Икономистите очакват, че максималната точка на забавяне ще стане в края тази година или началото на 2020 г.“

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 9
Kikaha2
преди 5 години
добре, че поне цените на парталаментите галопират нагоре всяка седмица и ще ни измъкнат от рецесиите или каквото е там....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още