IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маринов: Предотвратените щети от иззети горива и цигари растат със 70%

Няма пропуснати вериги, които да не са проверявани през последните две години, твърди министърът, визирайки обектите на Веселин Марешки

16:43 | 03.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Младен Маринов. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Младен Маринов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предотвратените щети за бюджета от иззети горива и цигари нарастват със 70% през 2018 г. спрямо предходната. Това поясни в интервю за БНР министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

През 2017 г. са били конфискувани нелегални горива и тютюневи изделия за 16 млн. лв., а през миналата - за 27 млн. лв. Това според него показва, че усилията за борба с контрабандата са постоянни и системни. Друг резултат от тях е нарастването на приходите в бюджета, добави той.

Маринов уверява, че танкерите с горива се следят от стъпването им в икономическата зона на България, както по море, така и по Дунав, до разтоварването на пристанище, а след това и разпространението по бензиностанциите.

В ход е картографиране на всички обекти за търговия с горива, добавя той. 

Запитан дали проверките включват и бензиностанции, собственост на зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки, министърът отговори, че няма пропуснати вериги, които да не са проверявани през последните две години. Няма защитени от проверки, но това не е показател, че непременно има нарушения, добави той.

„Не бих казал, че проверките за контрабанда на горива са по сигнал на Българската петролна и газова асоциация, те вървят още от създаването на междуведомствения контрабанден център, но до този момент може би не са били във фокуса на обществото“, каза министърът в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Ново е надграждането на този център, като след нареждане на премиера бе създадена организация всички информационни и контролни системи в различните органи, контролиращи вноса, разпространението и продажбата на горива да се обединят в него. За да може да се прави анализ за резултатите и тенденциите, на разминаванията. Нашите усилия са да контролираме процеса от самия внос на горивата до продажбата им. В ход е картографирането на всички обекти, които са регистрирани за търговия с горива и петролни продукти“, съобщава още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още