IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Свобода и справедливост не се дават даром

Политиката взема реванш над заблудата, че глобализацията ще изтрие границите, твърди президентът

20:44 | 03.03.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В тържественото си слово по случай отбелязването на националния празник Трети март президентът Румен Радев призова за единение около историческата истина за освобождението на България от османско иго и около идеала на възрожденците. 

Обръщайки се към гражданите по време на тържествената заря - проверка на площад "Народно събрание", Радев изказа мнение, че както през годините, така и по-ново време споменът за Руско-турската освободителна война е бил изопачаван според политическата конюнктура на момента. По думите му обаче вестниците от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война и възторга в Москва и Санкт Петербург.

В словото си Радев, който преди година беше критикуван от руския патриарх Кирил, че отдава заслуга за освобождението на България не само на Русия, но и на Финландия, Полша и Литва, подробно изреди и кои народи са допринесли за българската свобода.

„Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.... Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме“, каза държавният глава.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", призова президентът.

Свободата и справедливостта не се дават даром, всяко поколение само трябва да я отстои, завърши словото си държавният глава.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 19 rate down comment 10
Hahoto
преди 5 години
Какви роби бре друже, то робство е нямало, както пише в съвременните буквари, СЪЖИТЕЛСТВО... Христиени и *** щастливо се гушкали в империята на падишаха, до като ядели заедно боб и споделяли ценностите. Но злия руски цар, не стига че дал свобода на крепостните си ,хасъл роби и понеже имал да си връща за Крим, от Кримската война, извъртял няколко шамара на падишаха. Те заради тази царска завера и свършило мирното ни 5 вековно съжителство с братята от Анадола. Инак още да си съжителствувахме и рахатлувахме, ама на зли са тия пиени братушки, освободиха ни, тфу, мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 14
ABBA
преди 5 години
Румен Радев: Свобода и справедливост не се дават даром Що бе, за русофобите, след като намаляваме със 144 човека на ден(едни да търсят Винету във Вечните ловни полета, другите към Терминал 2)Рашка им е длъжна да ги измъкне от з.а.дника на Падишаха,после да им лижже техния собствен.***!!!Забили в главата на народа ХИМЕРИ:Може да оцелее народ без държава,не може да оцелее държава без народ!Омитайте се овреме да си търсите Винету в прериите на вашите господари.Нямате НИЩО общо с историят на народа си. Там сте ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 4
Hahoto
преди 5 години
Всеки празнува на днешния ден онова, което иска да празнува! То за това е празник! Разбира се чисто конюктурно някак не пасва вече тая дата ... Вече сме в НАТО, Освободителите са враг, ние сме вече в ЕС, еманципирани сме де... И тая гадост, че точно противните ватенки, на пук на арните ингилизи са бръкнали в зад.ника на падишаха, за да извадят от там България..., ми туй е гадно разбира се. Така че спокойно може да сменим датите. Дати има много ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 5 години
На мен много слабо ме интересува коя дата ще се чества. Боли ме, че българите се чувстват(чувстваме) освободени роби, но ще го преживея. Повярвай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 16
Sakamano
преди 5 години
Мен лично ме дразни слагането на Борисов пред Русия, заради което не позволи на един от най-добрите президенти които сме имали да се кандидатира за втори мандат. На днешния ден почитаме жертвите паднали за свободата на България - българи, руснаци, украинци и всички други народи които са допринесли за нея. Но това не е честване на руския цар, руския патриарх, нито дори на Путин Грозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 6
Hahoto
преди 5 години
От 1888 г. 3 март започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен. Той започва отново да се отбелязва всяка година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. Ти малко така от партията майка си по приФанал ... Ама може да го променим, като си рекъл, 27 юли 2009 също ще е подходяща дата за Национален празник :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
Господин хахото, предлагам 22 април, или 22 септември. Може историците да се произнесат и за 6-ти септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Естествено, че ме дразнят много неща в Борисов(бай *** - премиер). Това което ме вбесява обаче, е обръщението към Господ като " Началника". Не съм религиозен и знам, че Господ може да има, може и да няма, но е по-добре да вярваш в него. И знам и друго, че хората са свободни по божията воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 5
Hahoto
преди 5 години
Гусин Петров, вие коя дата ще предложите? То като кажеш А, давай поне до втория куплет! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 7
serafima
преди 5 години
А защо въпросът е специално към президента? Слава на бога, по повод на този национален празник имаме консенсус много преди той да встъпи в длъжност. Има историческа култура, морал и още нещо, за да се оцени заслугата на Русия за освобождаването на България. При всяка от изброените държави участието е различно, а и всяка коза за свой крак.Тогава трябва много да ви дразни слагането на Борисов на всички - ЕС Началници, тези от отвъд океана, които се разполагат безплатно на 5 военни бази и ни третират като територия с безмълвни човечета, арабите, с които играе танц със саби, но не знаем какво договаря, безсмисленото му фукане по Западните Балкани и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още