IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Свобода и справедливост не се дават даром

Политиката взема реванш над заблудата, че глобализацията ще изтрие границите, твърди президентът

20:44 | 03.03.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В тържественото си слово по случай отбелязването на националния празник Трети март президентът Румен Радев призова за единение около историческата истина за освобождението на България от османско иго и около идеала на възрожденците. 

Обръщайки се към гражданите по време на тържествената заря - проверка на площад "Народно събрание", Радев изказа мнение, че както през годините, така и по-ново време споменът за Руско-турската освободителна война е бил изопачаван според политическата конюнктура на момента. По думите му обаче вестниците от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война и възторга в Москва и Санкт Петербург.

В словото си Радев, който преди година беше критикуван от руския патриарх Кирил, че отдава заслуга за освобождението на България не само на Русия, но и на Финландия, Полша и Литва, подробно изреди и кои народи са допринесли за българската свобода.

„Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.... Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме“, каза държавният глава.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", призова президентът.

Свободата и справедливостта не се дават даром, всяко поколение само трябва да я отстои, завърши словото си държавният глава.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Господин президент, свободата за Гърция, Сърбия и Румъния идва след руско-турски войни. Нито една от посочените държави не празнува края им като национален празник. Та въпросът ми е " Що тъй бе, Г'син президент?'".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още