IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Свобода и справедливост не се дават даром

Политиката взема реванш над заблудата, че глобализацията ще изтрие границите, твърди президентът

20:44 | 03.03.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В тържественото си слово по случай отбелязването на националния празник Трети март президентът Румен Радев призова за единение около историческата истина за освобождението на България от османско иго и около идеала на възрожденците. 

Обръщайки се към гражданите по време на тържествената заря - проверка на площад "Народно събрание", Радев изказа мнение, че както през годините, така и по-ново време споменът за Руско-турската освободителна война е бил изопачаван според политическата конюнктура на момента. По думите му обаче вестниците от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война и възторга в Москва и Санкт Петербург.

В словото си Радев, който преди година беше критикуван от руския патриарх Кирил, че отдава заслуга за освобождението на България не само на Русия, но и на Финландия, Полша и Литва, подробно изреди и кои народи са допринесли за българската свобода.

„Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.... Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме“, каза държавният глава.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", призова президентът.

Свободата и справедливостта не се дават даром, всяко поколение само трябва да я отстои, завърши словото си държавният глава.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 5 rate down comment 4
TomaNeverni
преди 5 години
и пак ще повторя АМА МНОГО МНОГО СТЕ https://***.youtube.com/watch?v=DK-gZ2n4FjY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 6
TomaNeverni
преди 5 години
Аман от нагли soroсоиди .лъжи след лъжи ."Член 6. България. Автономно трибутарно княжество с християнско правителство и народна милиция.България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция. "А единсвенната същественна разлика между Санстефанския и Берлински договор е повече от 100 000км^ наложена от кой.......А измисленните сороекспети изкараха руската армия като най ефективна за периода само със 10% загуби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
и да не напишеш , че съм пристрастен и неблагодарен либераст :))) ето ти един материал . дискусията под него също е добра , ако имаш свободни 1-2 часа някога м/у гледането на анимирани клипчета от руските военни канали за новите оръжия за изстребление му обърни внимание :https://***.forumnauka.bg/topic/17896-okupatsionniyat-dlg-na-blgariya-km-rusiya/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
"1. За всеки русогоб има безплатен обяд, щом Русия ще го плаща.А колко струва кръвта на войниците? Ясно, тя е без пари."аз например днес научих че сме платили на рассия еквивалента на 32 тона злато :))) . а за войниците никой не говори , говоря че даром не сме получили нищо . и като стана реч за войниците :На 3 март 1878 г. в предградието на Цариград Сан Стефано е подписан договор, предварителен, а не окончателен, за примирие между Русия и Турция. Подписват от руска страна граф Николай Игнатиев и Александър Нелидовот и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Няма присъстващ свидетел на подписването от българска страна, независимо от това, че българите са участвали във военните действия и са дали 3 456 убити опълченци. Между страниците на договора от Сан Стефано думата България, като самостоятелна държава, не фигурира никъде. След което Русия капитулира съвсем умишлено и на Берлинския конгрес, където България окончателно е разпокъсана. Това става заради различни тайни споразумения от преди войната с Австро-Унгария, Германия и Англия.На подменената плоча на Храма Св. Александър Невски в София е написано, че руските войски са дали 200 хиляди души убити в сраженията с турците за освобождение на България. Това фалшифицирано число е десет пъти повече от истинското. Според руския специалист Степан Кощурко, ръководител на Международния обществен център Подвиг в Москва загубите на руската армия, на финландския батальон и румънската бригада се изчисляват на 15 567 убити и 6842 умрели от раните си войници и офицери. А нашите опълченци дават една трета от жертвите. Не бива да се забравя, че за свободата си българският народ в Нишкото въстание от 1841 г., в Априлското въстание от 1876 и битките на българското опълчение даде общо 60 000 убити. Така, че нищо даром не сме получили, а сме платили с кръв и на Шипка, Шейново, Плевен, София, Стара Загора.--------------аз имам пра-пра-дядо който е клал османци :))) , а ти ?и не е лошо да прочетеш нещо по въпроса за финансите от онова време и тогава да пишеш кое сме получили даром и кое ни е опростено . едно добро начало е този материал , резюме на страница 203-211http://***.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/pub_np_research_01_bg.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 6
TomaNeverni
преди 5 години
https://***.btv.bg/video/1709435414-Sasheto_i_Vankata__Mnogo_si_tap_Sashe.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"Кой народ ве ***? Тия два милиона които отидоха в "гейропата" да си вадят хляба ли ве? Ми 50 % от новородените са ци.га.не.та ве?"Евриггейски ценности = егоизъмЗатова бе ***, те за това. Заради вашето "пробграмно обезпечение"!Нашето е друго. От старото, не модерното, но не бъгва-щото.Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Аз зададох въпроса, защо Гърция и Сърбия които са освободени след руско-турски войни не честват за национални празници края на тези войни, а началото на своите въстани? Защо Румъния също получила независимостта си след подобна война има съвсем различен национален празник. Не искам да те затруднявам в отговора и ще ти го дам-тези нации имат елементарно национално самочувствие и достойнство, а ти вероятно(извини ме ако греша) не и затова никога не ще ме разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Кой народ ве ***? Тия два милиона които отидоха в "гейропата" да си вадят хляба ли ве? Ми 50 % от новородените са ци.га.не.та ве? На тях ходи да обясняваш за освобождението, защото след 10 години ще срещате трети март с гьобеци. Но на вас не ви пука, важно е трети март да се чества и Русия да се слави. Мехлем за тролските ви продажни душички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 5
MyPr0gres
преди 5 години
Не мога да разбера какъв е проблемът да се празнува освобождението на България и защо го коментирате. Факт е, че България е отново на картата на света след Руско-Турска война. Ние това празнуваме. Изобщо не мога да разбера за какво спорите? Ако това не е национален празник на една държава не знам какъв друг празник да имаме. Не мога въобще да схвана как нормален човек ще каже че това не е повод за празник. Ама разбира се, че Руснаците ни освобождават за да настанят влианието си тук, но това има ли значение след като резултатът е създаването на 3тата Българска държава. Въпросът за това как след това протичат събитията си е зависело и зависи само от нас. Лично не виждам никакъв проблем да се празнува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 6
Стефчо
преди 5 години
Народа сам е посочил кой ден да е националния празник, кой го е освободил, кой го е поробил и пр. Като е направил в сиромашията си 400 паметника в прослава на освободителя. А такива като агент Сашко са спретнали всичко на всичко 2 паметника - на Рони Рейгън и на загиналите америкарски летци при бомбардировката на София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още