IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Свобода и справедливост не се дават даром

Политиката взема реванш над заблудата, че глобализацията ще изтрие границите, твърди президентът

20:44 | 03.03.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В тържественото си слово по случай отбелязването на националния празник Трети март президентът Румен Радев призова за единение около историческата истина за освобождението на България от османско иго и около идеала на възрожденците. 

Обръщайки се към гражданите по време на тържествената заря - проверка на площад "Народно събрание", Радев изказа мнение, че както през годините, така и по-ново време споменът за Руско-турската освободителна война е бил изопачаван според политическата конюнктура на момента. По думите му обаче вестниците от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война и възторга в Москва и Санкт Петербург.

В словото си Радев, който преди година беше критикуван от руския патриарх Кирил, че отдава заслуга за освобождението на България не само на Русия, но и на Финландия, Полша и Литва, подробно изреди и кои народи са допринесли за българската свобода.

„Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.... Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме“, каза държавният глава.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", призова президентът.

Свободата и справедливостта не се дават даром, всяко поколение само трябва да я отстои, завърши словото си държавният глава.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 7 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
1. За всеки русогоб има безплатен обяд, щом Русия ще го плаща.А колко струва кръвта на войниците? Ясно, тя е без пари.2.А колко български дълг опрости Ленин - това дори не знаете.3. Айде, ако случайно господатят ви позволи - пак да посмятате с калема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 5 години
хммм , че е даром не е даром :"Чак след 10 ноември 1989 г. и падането на СССР се отвориха прозорци в руските и българските архиви, от които става ясна съвсем друга картина.От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ 1144 става ясно, че безкористната помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато. Тези 32 тона злато са изплатени в Петербург в продължение на 12 години. Въпреки че България е била със силно намалено население и територия, тази сума е изплатена напълно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 15
ABBA
преди 5 години
Аве демегог!Освободени роби са се чувствали поколенията, родени в 19 век тъдява.Сега няма как.Освен, ако не си роб на:толеррастията (зомби), либеррастията (зомби), пеерастията (зависим), сорросоид (нямаш мнение), грантаджия (тоже), психо-десен (робот си с дистанционни команди ала кучето на Павлов), русофоб (тоже), преститутка (без коментар), и всякая *** (роб на всяко зло).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
Все пак аз уважавам всички и затова на тези които се чувстват "освободени роби" , честит празник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
***, аз ти посочих националните празници - 22-ри април(1-ви май), 22-ри септември и 6-ти септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Дааа, зла гадъ е бил тоя Сейго Ямадзава.Заедно с руските агресори и българските сепаратисти се е борил срещу законната османска власт.Без благословията на Британия даже! Каква наглост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Болен комунистически мозък, ленин пръв искаше да премахне националните граници в Европа и да създаде съединени европейски щати. Днес червените тикви подпрепят със всички сили членството ни в европейския съюз и искат България да изчезне като държава. Същите тия тикви или са синове на ***, които искаха да ни направят 16-та съветска република или те самите са ***. Червените ти опорни точки предизвикват всеоща погнуса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Казва се Сейго Ямадзава. Водил е взвод и вместо да кара войниците да вървят прави нагоре по склона, както останалите взводове им е заповядал да пълзят. Така е избегнал излишни жертви. Избил е десетки турци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Забрави в одата си и един японец!Излагаш се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
Явно незнанието на история и невежеството ви относно това, че по същото време или по-рано норвежци, финландци, естонци, литовци, латвийци, украинци, белоруси, румънци, гърци, сърби, черногорци, албанци,хървати словенци, поляци, чехи, словаци, унгарци, италианци, холандци, ирландци.....не са имали държава. Руския цар им ги създаде??? Смешници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още