IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай са още по-близо до търговско споразумение

Официалното споразумение може да бъде финализирано по време на среща между Доналд Тръмп и Си Дзинпин около 27 март

10:11 | 04.03.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ и Китай се приближават още до постигането на споразумение, с което да сложат край на търговската война помежду си, започнала миналата година,  съобщават източници на в. Wall Street Journal.

Преговорите между двете страни белязаха ясен напредък и се очертава споразумение, допълва изданието, което цитира свои анонимни източници. Властите в Пекин са склонни на намаляване на митата и на вдигане на ограниченията, наложени на селскостопански, автомобилен и химически внос от САЩ. Китай също така може да увеличи покупките на американски продукти, по-специално на природен газ, да вдигне прага за максимално участие на чужди компании в съвмести предприятия от автомобилната индустрия, както и да намали митата за автомобили под настоящия праг от 15 процента, съобщава БТА.

Споразумението придобива форма след провеждането на двустранните преговори през февруари, посочват още източници. Според тях обаче все още остават някои възможни пречки пред договарянето и от двете страни, най-вече във вътрешнополитически аспект, тъй като властите както в Пекин, така и във Вашингтон могат да бъдат обвинени в прекалена благосклонност.

Въпреки възможните препятствия преговорите са постигнали напредък до степен, в която официално споразумение може да бъде постигнато по време на среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин около 27 март, след като китайският лидер завърши посещение в Италия и Франция.

Двете страни продължават да преговарят по въпроси, свързани с китайските индустриални политики, които според САЩ дават на местни, и най-вече държавни, компании преимущество. Миналата седмица американският търговски представител Робърт Лайтйзър заяви, че позицията по отношение на интелектуалната собственост е близо една трета от обема на работния документ в рамките на преговорите от над 100 страници, посочва още в. Wall Street Journal.

Двете страни също така се опитват да установят механизъм, чрез който оплаквания на американски компании да бъдат адресирани. Обсъжданият план предвижда двустранни срещи на представители от двете страни за решаване на споровете. Ако тези преговори не доведат до резултати Лайтайзър заяви, че САЩ може да наложат нови мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 5 години
тъпо и неистинско. като изявление на Маша или като статия в Ню Йорк Таймс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Kolko blisko -do sledvashtia tweet na Trump
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 5 години
Тръмп ще бъде много по-внимателен с Европа, разбира се. Проблема ще се появи още преди това обаче. Ако Китай се отвори за САЩ и приемат определени мита и смъкване на бариери, какво става с европейските стоки ? кой ще изтъргува подобрени условия за Европа ? ако пък Макрон - Меркел придобият смелост, ще видим ли някакъв резултат преди да изминат поне 10 години ? очевидно такава ситуация ще промени съществено Европа - или към пълна интеграция от Американски тип или към де-интеграция и обособяване на зони с различни интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Само да отбележа, че след като САЩ и Китай постигнат споразумение, следващата (и последна) в списъка на Тръмп остава Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още