IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом е готова да започне строителството на АЕЦ „Белене“ още догодина

Конкуренти на руския гигант могат да бъдат още китайската CNNC, американската GE и френската Framatome

15:02 | 04.03.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Строителството на атомната електроцентрала „Белене“ може да започне още през 2020-2021 г. това става ясно от документи на пресслужбата на руското правителство, подготвени за официалното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София, цитирани от ТАСС.

Според информацията конкуренти на руския гигант могат да бъдат още китайската CNNC, американската GE и френската Framatome.

„Предполага се, че строителството на атомната централа може да започне през 2020-2021 г.“, се посочва в текста.

В документа се допълва още, че бъдещите инвеститори трябва да бъдат готови да се присъединят към проекта при условията на българската страна - без предоставяне на държавни гаранции и сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

По-рано българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България има намерение до края на февруари да започне процедура по избор на стратегически инвеститор за строителството на АЕЦ „Белене“.

Страната ни се надява да построи централата за сумата от 9 млрд. евро в рамките на 8 години.

Пред потенциалните инвеститори вече са били поставени няколко условия, сред които да се използва в максимален обем вече доставеното у нас оборудване и и да се продължи работа по вече одобрения проект. Така максималният бюджет нараства до 10 млрд. долара, а срокът за изпълнение до 10 години, посочва ТАСС.

България преустанови строителството на АЕЦ „Белене“ през 2009 г., като официално се отказа от проекта през 2012 г. Но на 12 май миналата година премиерът Бойко Борисов заяви, че страната има намерение да възобнови строежа.

По-рано днес първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация (така наречения Апарат на правителството) Сергей Приходко заяви, че Росатом е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на „Белене“ и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове.

„Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ „Белене“. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко.

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-високите изисквания за безопасност, а Росатом е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България. Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лицензирането, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 5 години
с твоите глупави писания караш хората да намразят Русия а също и ядрената енергия. нито Русия е чисто лоша, а ядрената енергия може да се окаже енергия на бъдещето. великия император Владимир Владимирич Последний я използува за политическо влияние, това е проблема. а ти с твоите кухи и глупави изказвания, караш другите да не участвуват в един интересен дебат. пръждосвай се в Сибир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
За късопаметни:Като падна комунизЪма рекоа, САЩ ни подаряват кораб с царевица.*** то не било подарък, а сме си я купили (годината беше лоша).Па после, се оказа, че царевицата била фрашкана с амброзия и за нищо не става... да ти е сладка англо-саксонската трапеза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Не им искам обяда. Сервират ти постна чopбица, носят ти 10-цифрена сметка. На всичко отгоре, аз трябва да плащам и за да кльoпат такива като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Отново и отново, и отново стигаме до едно и също нещо:Има безплатен обяд! Руският!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Недей да извърташ. Русия никога не е предлагала да инвестира свои средства. Предлагаше руски банки да отпуснат заем на България. Тоест, освен парите за централата, да ни ощaви и с лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Оооо лукави,навремето, когато Русия искаше да постори всичко със свои средства,ние да изплащаме,намерихте врътката за не евроатлантическа!Хем сърби, хем боли, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Иска да строи - добре. А случайно не иска ли да инвестира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 5 години
нека строят, какво толкоз. то да не е мол, ами някаква си атомна централа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Onia
преди 5 години
Има си хас! 20 млрд. не са за изпускане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още