IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Потвърдихме желанието за сътрудничество във всички сфери

Само при гаранции от ЕК, че няма да има пречки, проектът "Турски поток" ще се реализира и на европейска територия, твърди руският премиер

18:26 | 04.03.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата премиери по време на брифинга. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Двамата премиери по време на брифинга. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският премиер Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев са потвърдили взаимното желание за това сътрудничеството да се развива във всички направления.

Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на брифинг в Министерския съвет след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Руският министър-председател е на двудневно официално посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов. Дмитрий Медведев информира, че двете делегации много подробно са обсъдили двустранните отношения. Той изтъкна, че е много ползотворно възобновяването на работата на междуправителствената комисия и се надява този механизъм на работа да допринесе за развитието на двустранните отношения.

Трябва ли да задълбочим икономическите и политическите връзки с Русия

Трябва ли да задълбочим икономическите и политическите връзки с Русия

 

Да, трябва да работим повече и в политически и икономически аспект
Само в икономическа насока, защото политически сме обвързани с ЕС и НАТО
Не, не трябва, защото партньорите ни и в икономиката и политиката са ЕС и НАТО
Нямам мнение
Общо 520 гласа

Руският премиер посочи, че преди налагането на санкциите срещу Русия търговският оборот между двете страни е бил около 5 млрд. долара, докато сега е около 3 млрд. долара. "Очевидно, че това са загубени работни места и това навярно не е хубаво нито за България, нито за Русия", заяви Медведев. Той допълни, цитиран от БТА, че в момента търговските отношения между двете страни се намират в "сложно положение". Въпреки това Русия остава един от най-големите търговски партньори на България. Затова Медведев се надява търговският оборот да достигне поне нивото от 2012 г.

Медведев бе категоричен, че само ако има гаранции от Европейската комисия /ЕК/ за това, че няма да има пречки проектът "Турски поток" да се развива и в бъдеще, чак тогава този проект ще се реализира и на европейска територия.

Русия е готова да разгледа възможностите за строителството в АЕЦ "Белене", допълни руският премиер. Той изтъкна, че руската компания "Росатом" има голям опит в изграждането на подобни проекти дори на територията на Европейския съюз.

Руският премиер се надява да се развива сътрудничеството в хуманитарната сфера. Според Медведев е нужно да се разширят контактите в образованието, науката и изкуството. Той изтъкна, че двете страни са свързани и в много исторически събития. Медведев добави, че през изминалата година се е отбелязала 140-годишнината от Освобождението на България от Османско робство, а тази година се навършват 140 години от началото на дипломатическите отношения между двете страни. Много добре се развиват и отношенията в туризма, допълни руският премиер. Той благодари за топлия прием и заяви, че се надява и бъдещите срещи да продължат да бъдат такива позитивни и откровени.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че срещата с руския премиер става в "едно изключително напрегнато за света време", защото надпреварата във въоръжението надминава времената от Студената война. "Никога светът не бил под подобна заплаха, както в момента", изтъкна Борисов. Затова той се надява здравият разум да надделее, защото "в тази ситуация един военен конфликт ще бъде пагубен за света". Затова България е готова да съдейства в това отношение.

Развитието на туристическите отношения ще бъде обсъдено детайлно утре, съобщи Борисов. Освен това той се надява да се засили и полицейското сътрудничество между двете страни. Говорено е и за засилване на взаимодействието между правоохранителните органи и максимален обмен на информация при необходимост.

По въпроса за взаимодействието в газовата сфера Борисов изтъкна, че България не иска нови количества газ. Той заяви, че в момента транзитът на газ към Турция, който преминава и през Украйна и България, е около 14-16 млрд. куб. метра. "В момента, в който "Турски поток" заработи, това количество газ през България ще спре да тече и българските тръби ще се изпразнят", заяви Борисов. По думите му България иска да запази да транзитира поне това количество природен газ. Освен това проектът "Южен поток" е бил планиран за транзит от 60 млрд.куб. метра газ годишно. Освен това България работи и за максимална възможност и за диверсификация.

По въпроса за АЕЦ "Белене" Борисов посочи, че след арбитража в Париж страната ни има два български реактора, които вече са платени. Той изтъкна, че търгът за строителството на този проект ще бъде максимално открит и честен. Борисов изтъкна, че и този проект е само в български интерес. Освен това България е останала от малкото страни, които защитава производството на електроенергия от въглищни централи. Но цената за емисиите постоянно расте и не е ясно докога ще продължава производството на ток от този вид централи.

Българският премиер благодари, че "Росатом" е удължил живота на действащите реактори в АЕЦ "Козлодуй", но следващото поколение няма да има тези 2 000 мегавата базова мощност. Затова, според Борисов, след 10-12 години на България може да се наложи да внася ток. В същото време България има два български реактора, подчерта още веднъж българският премиер. "Къде е грешката - да хвърлим 3 милиарда в река Дунав и следва да дадем 20 нови за други два реактора", попита Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
По повод реакторите - грешката е че политиците не бяха набити на кол на жълтите павета. Друга грешка няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
sgg21
преди 5 години
Ами отивай да продаваш нещо на Турция тогава. Защото аз се сещам за две неща, които наши компании продават в Турция, а какво ние купуваме мисля, че е трудно да се опише всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 10
data
преди 5 години
Добре е да се отбележи че с нашата "поробителка" Турция ние имаме от години положително търговско салдо , а с "братска" Русия отрицателно такова в размер на милярди всяка година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 14
data
преди 5 години
Това с технологичната изостаналост ме потресе - погледни ако обичаш структората на руския износ . След като го погледнеш е добре да си отбележиш че дори износът им от продукти не свързани с суровини и материали е сериозно крос субсидиран от държавата пак от приходите от суровини . По различни данни между 90-95 % от БВП им е пряко свързано с износа на суровини . Леко с подобни коментари , а относно "успешния износ" за Русия през 90-те е добре да споменеш и колко фирми бяха завлякани и фалираха след подобен износ и как Руснаците прекратиха всички договори с наши предприятия ЕДНОСТРАННО ! И как нашите политици до последно 95-97 се чудеха да влизат ли в НАТО или да чакат михаля - вследствие на което ние последни влязохме и в ЕС и в НАТО и брутално изостанахме от Вишеградската 4-ка , въпреки че през 90-та се смяташе че Бг е по напред от Полша . И накрая - Руснаците предадоха България - нито ние разрушихме СИВ, нито Вършавския договор , нито клиринговата система между нас , нито дългосрочните търговски отношение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Ако си бил в Русия трябваше да знаеш, че митата за български консерви бяха 25%, а тези за унгарски 12%. Трябваше да знаеш, че българско вино не се изнася, защото са "открили" дрожди в него. Всяко вино има някакви остатъчни количества и това не ни пречи да го изнасяме в ЕС. Месните продукти се изнасяха само от сертифицирани месокомбинати, но които правеха проверка на място и "прилагаха" номера с дрождите на виното. Да ти го обясня по-просто, когато Путин пожелае се "откриват" пестициди в турските домати и се спира вноса им, а когато пожелае доматите се "изчистват" от пестициди. Аз поне освен руски бензин и газ не ползвам. а ти? И защо мислиш че технологично сме изостанали, след като средната заплата у нас и по покупателна способност е по висока, а пенсиите са сравними? И защо така ти се струва след като 23-25% от износа ни е на автомобилни компоненти, а 2-3% от БВП е от ИТ сектора? Не искам да те обиждам, но постовете ти са актуални за Каспичан и Полски Тръмбеш, не за що годе просветените люде на Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 9
Sokratus
преди 5 години
Кога нашите гъзолисци, ще потърсят гаранция от Русия, че Турски поток няма да последва съдбата на Трансбалканския газопровод (от Исакча до турската граница), който след 2019 ще стои празен, преди достигането на своята двадесет годишнина!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 14
Sokratus
преди 5 години
Не знаех, че най-капризният потребител на света е руснака!?! Как така разни некапризни потребители, като макетата или като румънците или като турците или като гърците или като сърбите, купуват почти толкова колкото великата страна съставена от 180 милиона капризни потребители!?!Май сте членове на клуб "Земята е плоска"!!!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Люсиен е бил консомолски секретар преди 10-ти или син на комунисти. Тогава техните са мечтали за съединени европейски щати и 16-та съветска република и мечата още е жива и днес. Днес същите престъпници искат евроинтеграция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 11
Ivel
преди 5 години
Люсиен, ти бил ли си в Русия някога изобщо, там окончателно си загубихме пазарите от простотия и лакомия основно, изместиха ни унгарците с по-високо качество на зеленчуковите консерви, и по гъвкави условия за парньорите. Поляците също въпреки насадената им вражда към Русия, когато става дума за бизнес, претръпват и гледат копейката от двете и старани, с лупа дори. В късните 90 съм се занимвал с износ за Русия, както и много други го правеха достатъчно успешно. Всичко обаче постепено бе сведено на НЕТ, някога в Българския бизес център в Чератново в Москва трудно се намираше офис под наем, измаше над 12О--130 български фирми и още 70-80 в бизнес цетъра около посолството на Мосфильмовская. Сега е празно, няма желаещи, едва ли има още останали 20-30 фирми общо. Няма какво да им предложим на руснаците, нашите млечни продукти са пълна трагедия по срвнение с тяхните и тези от Прибалтика и Полша. Консервите ни са *** по сравнение с унгарските, месото в България се внася, защото от простотия си изтребихме добитъка сами. Какво да изнасяме, няма какво, пшеница те си произвеждат сами, може на нас да продават. Сиренето не им харесва, на тяхните вкусове е солено, бахур не ядат. Вината са отделна тема, но им там капитулирахме, ако ти е интерсно може да го изтъкувам защо. Така, че забрави за износа към Русия, времената когато за един правешки комютър получавахме вагон леса и за един изчислителен център от ДЗУ цяла композиция с дървен материал са безвъзвратно отлетели. Технолигически изостанхме от тях, колкото и да е прискърбно да го призная. Затова да си българин в Русия вече не звучи гордо, най-много някъде да те наритат ако се правиш на много отворен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 7
deant
преди 5 години
какви качествени хранителни стоки се произвеждат в България? Не се сещам да съм видял такива по магазините. Да фермерските продукти добре, но те едвам смогват да отговорят на местния пазар, камо ли да изнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още