IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да подаде иск срещу Airbus

Германската държава е отпуснала кредит за стотици милиони евро за развитието на A380

19:57 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Печалният край на A380 може да бъде скъп и за германските данъкоплатци. Повече от 600 млн. евро от основен заем, който Германия е предоставила на производителя на самолети Airbus през 2002 г. за разработването на A380, все още не са изплатени.

„Федералното правителство е предоставило на Airbus заем от около 942 млн. евро за развойната дейност, от който досега е изплатена около една трета", се казва в материал на вестниците от медийна рупа Funke. Те се позовават на отговор от Федералното министерство на икономиката.

Тъй като погасяването на кредита е обвързано с доставките на A380, очаква се по-голямата част от сумата да остане за сметка на данъкоплатците. До 2021 г. Airbus иска да построи и достави само 17 броя A380. Поради липса на търсене и заради високите разходи  през февруари Airbus реши да сложи края на своя престижен проект през 2021 г.

„Сега федералното правителство ще анализира ефектите от спирането на производството и след това ще обсъди с компанията ситуацията, така че понастоящем не може да се направи изявление за каквито и да било претенции", пише икономическото министерство в отговора си. От 2014 г. до 2019 г. Airbus е получила финансиране от около 155 млн. евро по програмата за авиационни развойни дейности на федералното правителство, независимо от заема за А380.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още