IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредъкът в търговските преговори не е достатъчен за ръст на Wall Street

Положителният изход от преговорите е вече до голяма степен калкулиран от трейдърите, смятат анализатори

23:09 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Положителните новини за напредъка на американско-китайските търговски преговори в понеделник се оказаха недостатъчни за по-нататъшните ръстове на американския фондов пазар.

Напротив: след първоначален приятелски старт с пик от 26 155 пункта водещият индекс на Ню Йорк Dow Jones Industrial се понижи в края на сесията с над 200 пункта, или 0,79 на сто, до 25 819,65 пункта. 

И по-широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq 100, които бяха отбелязали годишни върхове в началото на търговията, също отчетоха значителни спадове. За S&P понижението е от 0,4 на сто до 2 793 пункта.

The Wall Street Journal съобщи в неделя, че САЩ и Китай са в последния етап от преговорите за сключване на търговско споразумение след месеци на ожесточени спорове. Пекин предлага да се намалят митата и други ограничения върху американските стоки, докато Вашингтон обмисля премахването на повечето, ако не и на всички, санкции срещу китайски продукти от миналата година.

Последните изявления на представители на Китай и САЩ предполагат, че разрешаването на митническия спор между основните икономически сили става все по-реалистично. Според борсови участници обаче само декларациите за намерения вече не могат да подхранят Dax в посока най-високото ниво, постигнато през ноември. 

Фактът, че при положителните новини сега следват ценови загуби, е доказателство, че решението на продължаващия с месеци търговски конфликт между двете големи сили вече е било калкулирано на фондовия пазар, коментират участници.

Според цитирания от dpa-AFX анализатор Йохен Щанцл от брокера CMC Markets положителният изход от преговорите е вече до голяма степен калкулиран от трейдърите.  Все по-голямо значение пазарът отдава на потенциалното решение на търговския спор, което от своя страна увеличава потенциала за разочарование в случай на провал на преговорите.

„Акциите в САЩ превърнаха ранните ръстове в спадове, тъй като инвеститорите искаха подробности за евентуална търговска сделка между Белия дом и Китай. Доларът се засили, а  доходността по облигациите се понижи“, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgariа пазарният анализатор Сю Кийнън.

 
Секторът на здравеопазването претърпя тежки загуби след негативни медийни новини за индустрията. Акциите на DaVita поевтиняха с 3,4%. Един брокер цитира медиен доклад, че администрацията на Тръмп работи по нов подход за плащане за пациенти на диализа, с оглед увеличаване на фокуса върху евтиното домашно лечение и трансплантациите.

Сред най-слабите стойности на Dow бе аптечната верига Walgreens, чиито акции продължават низходящия тренд от миналия петък. В понеделник те загубиха 2,4% от стойността си. В долната част на Dow се озоваха акциите на здравноосигурителната група UnitedHealth Group с минус 4,4%. Книжата на UnitedHealth Group Inc. са надолу с 4,14%

За сметка на това акциите на Coca-Cola поскъпват с 0,64 на сто.

Инвеститорите на Amazon пък се зарадваха от ръст с 1,3 на сто. Онлайн търговският гигант възнамерява да отвори десетки нови супермаркети в няколко големи градове в САЩ. Първият обект следва да започне работа в края на годината в метрополиса Лос Анджелис, пише Wall Street Journal. Групата също така обмисля закупуването на местни вериги супермаркети, всяка от които с около десетина магазина.

Акциите на Tesla поевтиняха с 3,4 на сто. Производителят на електрически автомобили възнамерява да представи нов вариант на джипа си на 14 март – на базата на своя Model 3. Автомобилът с името Model Y ще бъде с около десет процента по-голям и по този начин ще има малко по-малък обхват от Model 3, пише главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в понеделник в Twitter. В петък книжата на компанията поевтиняха с почти 8 на сто, след като стана ясно, че в бъдеще компанията ще осъществява продажби само онлайн.

Междувременно минно добивната компания Newmont Mining отхвърли оферта за поглъщане от своя конкурент Barrick Gold с цена от близо 18 млрд. долара - като недостатъчно добра. Вместо това Бордът на директорите на Newmont Баррик предложи сътрудничество между двете в щата Невада. Акциите на Newmont поскъпнаха с 0,6%. Книжата на Barrick добавят 0,9 процента.

Акциите на Kraft Heinz поскъпнаха с 2,5%, след като инвестиционната банка Morgan Stanley повиши оценката си от "Underweight" на "Equal Weight".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още