IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Ръстът на БВП през миналата година е бил по-слаб от 2017 г.

Индустрията е увеличила продукцията си само с 0,8% през 2018 г. след нарастване от 3,4% през 2017 г., посочва в анализа си експертът Емил Калчев

15:19 | 05.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на реалния БВП за миналата година се предвижда да е около 3,3% или малко по-бавно, отколкото през 2017 г. (3,7%). Това пише в икономическия обзор на  анализатора на Райфайзенбанк (България) Емил Калчев, позовавайки се на данни, налични към февруари 2019 г.

“Ръстът през 2018 г. беше съвкупен резултат от по-силно вътрешно търсене, подкрепено от евтините пари и нарастването на заплатите от една страна, а от друга – неблагоприятната ситуация на международните пазари за износ на наши стоки и услуги. По-специално, слабата турска лира направи българския износ твърде скъп (Турция е вторият по големина партньор за износ), което потисна националния износ“, коментира той.

Според изчисленията през четвъртото тримесечие на 2018 г. реалният БВП е нараснал с 3,1% на годишна база и с 0,7% спрямо същото тримесечие на предходната година въз основа на експресните оценки на Националния статистически институт.

От компонентите на БВП крайното потребление отбелязва най-голямо увеличение от 5,4% на годишна база, следвано от бруто образуването на основен капитал (4% на годишна база). Вносът е нараснал по-бързо – с 2,5%, в сравнение с износа, който се е увеличил едва с 0,8%, изтласквайки нетния износ в отрицателната зона.

В анализа се посочва още, че от при производството индустрията е увеличила продукцията си само с 0,8% през 2018 г. след нарастване от 3,4% през предходната година.

„Подобно на тази динамика, прирастът на строителството от 4,5% за 2017 г. беше само 1,4% през 2018 г., движен от сегмента на сградното строителство, докато гражданското строителство показа нулев резултат през годината“, твърди още Калчев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още