IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: С дружни усилия ще повдигнем качеството на туризма

Силният лев прогонил руските туристи, коментираха на Българо-руския бизнес форум

15:56 | 05.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От силния лев се оплакаха от руска страна на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма, който се провежда в София, съобщиха от Dnes.bg.

“Туристическият поток от Русия към България е спаднал, а причината е, че българският лев е привързан към еврото и за последните пет години виждаме сериозно укрепване на българската валута”, обясни Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия. По думите му по тази причана много руснаци си остават в Русия или отиват на почивка в Турция. Конкуренти по отношение на цените били също Кипър и Египет.

Според Орешкин трябва да се акцентира на уникалните особености на България и на факторите, които свързват двете ни страни, например близките културно-исторически връзки.

"Заради силния лев и спазването на финансовата дисциплина очакваме юли месец да ни поканят в чакалнята на еврозоната", контрира пък премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят на България подчерта, че се гордеем с това, че имаме стабилна валута, здраво обвързана с еврото, което ни прави прогнозируеми за всички други бизнес сфери.

За да удържим обаче конкуренцията на съседите си Турция и Гърция, които дотират чартърните полети с организираните туристи, премиерът обеща помощ на туристическия бранш. Той определи конкуренцията като "даже коварна" на моменти.

С премиера на Русия Дмитрий Медведев снощи двамата са разговаряли за ферибот Бургас-Новоросийск, за да се улеснят не само туристите, но и руснаците с втори дом у нас. Двамата са обсъждали и това с "дружни усилия" да повдигнем качеството на туризма. Борисов обяви, че в 59 града в Русия има изнесени центрове за издаване на български визи от 1 февруари, също с цел максимално да се улеснят туристите.

"За съжаление, санкциите въздействат много, особено в селското стопанство, затова съм настоявал да се върнем на масата на преговорите", подчерта премиерът. Той е на мнение, че в условията на санкции и на изключително голямо напрежение в многополюсния свят, “ние успяваме да поддъжаме доста добри прагматични работни отношения с Русия”.

“Не бива да се делим на русофили, русофоби, нека си гледаме нашите прагматични бълагарски интереси”, призова Борисов.

Той разказа, че колегата му Медведев снимал сам с фотоапарат това, което му показвал от родните забележителности, а при най-старото обработено злато от Варненския некропол, възкликнал: "Още Китай не е имал писменост тогава!", разказа Борисов и подчерта, че имаме какво да предложим на гостите си в сферата на историческия, културния, религиозния туризъм.

Той акцентира и на сигурността за туристите. "С руските специални служби, с българските полицейски, работим изключително активно още преди да започне сезонът и в момента по планинските курорти, за да обезпечаваме сигурността", посочи премиерът и припомни, че в сферата на детския туризъм има изключителен пример с детския лагер в Камчия и заяви, че ще се работи за разширяване на тази сфера.

За максимални визови облекчения за туристите се обяви руският премиер Дмитрий Медведев на съвместния форум в областта на туризма.

“Готови сме да отидем на най-съвременните визови решения, включително електронни визи”, посочи той.

Медведев каза, че в тази посока е мислено за туристическия обмен с Европейския съюз като цяло, но по "известни причини", визирайки санкциите от Брюксел, всичко заглъхнало.

“Между Русия и България има туризъм на нелошо ниво”, се пошегува руският премиер, след като отбеляза, че в залата на форума няма празно място. Той благодари за топлия прием, оказан на руската делегация от българска страна.

Медведев отбеляза, че с удоволствие идва в България, така било преди 11 години и сега. Той посочи, че руските туристи са привлечени от отличния ни климат, гостоприемството, добрата туристическа инфраструктура на разумни цени, безопасността. “Създадени са всички условия за добър и пълноценен отдих, включително с деца, похвали ни Медведев, който напомни и че немалко руски граждани имат имот в България. "България също отдъхва в Русия.”

Той отбеляза, че като цяло туристопотокът към страната му расте в последните години – заради природата, големите спортни събития и др.

"Постепенно ще се въведе категоризация със звезди на местата за настаняване, за да се гарантира на туристите съответното обслужване", съобщи българският министър на туризма Николина Ангелкова, допълвайки, че туризмът допринася за около 12% от БВП на страната, а за миналата година общите приходи от него са за 8,4 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
не знам за нулево ДДС , ама май си отива на отрицателно . не го ли чу нашия , каза че в съседни на нас държави , дотират (демек разбирай ДДС-то като данък с голяма тежест в бюджета) чартърните полети на руските туристи :))) . а иначе извън темата , слушах изявленията им вчера по радиото на пресекулки . за медведев нямам никакво мнение като политик , ако въобще е политик в сянката на путин , по скоро е на работа при него . ами много обрано от към изявления изказване , плъзгаво дори , с много добра дикция , добре подредени изречения . нашия като започна с оня басов глас и премина в кресчендо , и започна да ги реди полусвързани за военни действи и изстребители , направо смених станцията . да му дават една слушалка и да му диктуват в ухото какво да говори . може да има дарба да говори на партийно събрание в квартала на ГЕРБ , ама за международна среща е гола вода . пълна гола вода .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
sdar
преди 5 години
Ами ако проблема е в цената, не може ли да се смъкне ДДС-то за туризма на някакво по-ниско ниво или направо да се направи нулево?Все пак това е туризъм, трябва да се стимулира, за разлика от храната и лекарствата, където няма нуджа ДДС-то да е по-ниско от 20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още