IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва оценяването на преките чуждестранни инвестиции от април

ЕК ще може да изразява мнение, когато според нея дадена инвестиция представлява заплаха за сигурността или публичните интереси на повече от една държава членка

16:26 | 05.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще започне да изготвя оценки и анализ на преките чуждестранни инвестиции в блока от април тази година.

Съветът на ЕС във вторник одобри нова рамка за надзор, представена за първи път през 2017 г. от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя трябва да гарантира обществения ред и стратегически интереси, когато става въпрос за инвестиции в съюза, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

„С новата рамка за инвестиционна оценка имаме много по-добър набор от средства, за да гарантираме, че инвестициите от държави извън ЕС всъщност подкрепят нашите интереси“, казва Юнкер в свое изявление.

От своя страна еропейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че се наблюдава увеличение в инвестициите в стратегическия сектор, което е довело до „здравословен обществен дебат“. „С тази нова рамка ние се намираме в много по-добра позиция за наблюдение на чуждестранните инвестиции и подсигуряване на нашите интереси“, заяви още тя.

Новият регламент дава възможност на страните членки да обменят информация и да изразяват евентуални притеснения във връзка с конкретни инвестиции. Също така ЕК ще може да изразява мнение, когато според нея дадена инвестиция представлява заплаха за сигурността или публичните интереси на повече от една държава членка или когато инвестиция застрашава проект или програма на целия блок.

Въпреки това националните правителства си запазват правото на последна дума за това дали все пак дадена инвестиция да бъде одобрена, или не.

След като рамката бе одобрена от Съвета и получи подкрепата на Европейския парламент на 14 февруари, тя ще влезе в сила през идните седмици. След това държавите ще разполагат с 18 месеца за въвеждането на необходимите разпоредби, които да гарантират прилагането ѝ.

В момента 14 държави членки имат национали механизми за наблюдение и оценка, въпреки че те се различават във формата и мащаба си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още