IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW обмисля изтегляне на производството на Mini от Англия

Компанията може да премести и производството на двигателите от Острова в Австрия

13:02 | 06.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен производител BMW засили предупрежденията си за Brexit без сделка, пояснявайки пред Sky News, че производството на Mini в Оксфорд може да е изложено на риск.

Петер Шварценбауер, член на Борда на директорите на германския автомобилен гигант, отговарящ за автомобилите Mini и Rolls Royce, заяви, че „ще трябва да обмисли“ преместването на производството от Великобритания, тъй като компанията не може да поеме допълнителните разходи, с които неизбежно ще се сблъска при твърд Brexit.

В случай на напускане на Лондон на ЕС без сделка компанията ще обмисли преместване на производството. Възможно е също така компанията да премести производството на двигатели частично от Острова (Хемс Хил, Бирмингам) в Австрия, поясни още пред Ройтерс Шварценбауер в кулоарите на Автомобилния салон в Женева. Окончателно решение за преместването на производството още не е взето. 

Макар че Nissan не обвинява директно Brexit за своето решение за изграждането на нови X-trial модели в Съндърланд, или Honda за решението си да затвори завода си в Суиндън, производителите са единодушни, че Brexit би генерирал допълнителни разходи и ще ги направи по-малко конкурентни. Това се дължи главно на риска от прекъсване на доставките заради засилените гранични проверки и заплахата от допълнителни мита. Натиск в сектора има и заради глобалното икономическо забавяне и преминаването към електрически модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още