IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Румъния скочи срещу Huawei

Националната либерална партия ще се опита да блокира ползването на 5G инфраструктурата на Huawei в страната

11:04 | 06.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата румънска опозиционна партия ще задейства публично разследване за приноса на Huawei към критичната инфраструктура в страната и ще се опита да спре ползването на технологиите на компанията за развитието на 5G мрежата поради нарастващите опасения за сигурността, съобщи ключов експерт по информационни технологии в страната.

Някои западни страни, включително САЩ и Австралия, наложиха рестрикции на Huawei за изграждането на следващото поколение мобилни мрежи, позовавайки се на притеснения, че оборудването ѝ може да включва „задни вратички“, позволяващи кибершпионаж, предава Ройтерс.

Вашингтон е притеснен за експанзията на най-големия производител на телекомуникационно оборудване сред съюзниците ѝ в Централна Европа, включително в Унгария и Полша. Румъния пък се превърна в особено важно място след 2016 г., когато Съединените щати активираха струващ 800 млн. долара ракетен щит, с което разгневиха Русия.

„Трябва да защитим нашите стратегически интереси и има големи подозрения наоколо“, коментира Павел Попеску, представител на Националната либерална партия (PNL) в IT комисията към парламента.

Huawei многократно е отричала да извършва шпионаж в полза на китайската държава или да има такова намерение. Компанията присъства на румънския пазар от 2003 г. насам.

Експертът от PNL коментира меморандум за разбирателство от 2013 г., подписан от тогавашния министър на телекомуникациите и Huawei, който предлага на компанията възможност да участва в изграждането на националната информационна и комуникационна система, да извършва мониторинг на трафика, следене и проекти за електронно управление.

Никакви подробности за напредъка по въпроса не са разкрити до момента.

Попеску е показал на Ройтерс официално писмо, изпратено от неговата парламентарна група до телекомуникационния министър на 11 февруари, в което се призовава да се разгледат рисковете от използване оборудването на Huawei в държавните мрежи.

„Все още трябва да получим отговор, който чакаме и скоро ще дадем старт на нашия екшън план“, коментира той.

Правителството планира да пусне първите оферти за 5G лицензи по-късно тази година, вероятно през последното тримесечие, за обща инвестиция от около 3 млрд. евро, посочват властите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Какво ли не прави един съвременен либерал, за да се хареса на господаря си :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
"Националната либерална партия ще се опита да блокира ползването на 5G инфраструктурата на Huawei в страната"Рейгън: враг номер 1 на Тутраканската селищна система!(това помните ли го?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още