IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите мъже на света инвестират в нова технология за търсене на кобалт

Джеф Безос, Бил Гейтс и Майкъл Блумбърг са милиардерите, които финансират проект за дигитално картографиране на земната кора

12:03 | 30.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стартъпът KoBold Metals използва големи данни (big data) и моделираща технология за създаване на еквивалент на Google Maps, който ще изследва земната кора с една конкретна цел – локализиране на нови залежи на кобалт, съобщава Oilprice. 

Приблизително 60% от залежите на този метал, който обикновено се добива като страничен продукт при миннодобивната дейност за извличане на мед и никел, се намират в Демократична република Конго.

Практиката да се използва детски труд при добива на кобалта в африканската държава създава необходимостта за намиране на нов метод, чрез който да се откриват находищата.

Финансовата подкрепа за KoBold Metals включва имена като създателя на Microsoft Бил Гейтс, главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и бившия кмет на Ню Йорк и вероятен кандидат за президент на САЩ Майкъл Блумбърг.

Тримата изглежда вярват, че новата технология дава възможност за локализиране на все още неизвестните находища на кобалт извън територията на Конго.

„Това, което изграждаме, се базира на принципа на Google Maps, но се съсредоточава върху земната кора и мантията“, споделя Кони Чан, бизнес партньор в Andreesen Horowitz, друг инвеститор в KoBold Metals.

Въздействието на този проект, ако е успешен, може да бъде огромно.

„Почти не са известни случаи, в които имаме самостоятелно проучване за находища на кобалт извън пределите на миннодобивната дейност, свързана с намирането на никел и мед“, споделя главният изпълнителен директор на KoBold Metals Кърт Хаус.

Съществува една-единствена мина, където металът не е извличан като страничен продукт, което дава надежда на стартъпа, че съществуват и други находища на кобалт.

До момента не е имало сериозни проучвания в тази насока, тъй като търсенето на кобалт е било относително слабо.

Но нещата се променят на фона на развитието на електромобилите, в състава на чиито батерии кобалтът е един от водещите фактори.

KoBold Metals прогнозира, че въпреки развитието и на други алтернативи за батерии, базиращи се на литиево-йонната технология, търсенето на кобалт ще се увеличи рязко през следващите няколко години.

Засега компанията е идентифицирала няколко потенциални находища на този метал в САЩ и Канада и ще започне проучване чрез новата технология. Дали този метод ще успее да се развие и да се приложи в световен мащаб, тепърва ще се разбере. Във всеки случай тази технология действа по начин, който не е бил известен досега в други проучвания. Дигиталните методи за локализиране на находищата трансформират енергията и миннодобивната индустрия чрез предоставяне на достъп до недостъпни до този момент ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още