IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланикът на Дания: Българите могат да заимстват от датския модел за развитие

Датското правителство и различните институции промотират България като благоприятна и добра за инвестиции страна, посочи Сьорен Якобсен

15:03 | 06.03.19 г.
Посланикът на Дания: Българите могат да заимстват от датския модел за развитие

Датското правителство и различните институции се опитват да промотират България като благоприятна и добра за инвестиции страна. Много компании вече работят тук и се чувстват добре приети. Това коментира Н. Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Кралство Дания, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Дипломатът напомни, че България е много по-различна от Дания в много отношения. “Без съмнение, вашата страна постигна доста, откакто се присъедини към ЕС и се отчитат и усилията на правителството. Смятам, че България се движи в правилния път. Компаниите, които идват от Дания, взимат всичко това предвид“, посочи датският посланик.

Сьорен Якобсен определи датчаните като праволинейни при правенето на бизнес. „В датския модел на трудовата заетост правителство, бизнес и служители сядат на една маса и преговарят. Имаме гъвкав модел, при който е лесно да се наемат хора, лесно е да се уволняват, но хората имат много по-голяма социална сигурност. Това прави датчаните много приспособими към различни среди и промени. В Дания нямаме толкова силна йерархична насоченост, тоест в частния и в публичния сектор всеки може да даде своето мнение как да се подобрят нещата. Директорът е този, който взима решенията, но хората имат усещане, че имат свободата да дават предложения за промени”, разкри датският дипломат.

Той съобщи, че от няколко години посолството влага усилия в българо-датското бизнес общество. “Аз съм председател на тази организация и целта е да се обсъди датския модел на правене на бизнес и как той може да се прилага тук, защото повечето от изпълнителните директори на датските компании тук са българи“, каза Сьорен Якобсен.

„Мисля, че България взе добро решение, когато фокусът на председателството беше за присъединяването на Западните Балкани. Смятам, че е много важно да има регионално сътрудничество по отношение на технологиите, телекомуникациите и транспорта. В ЕС това се изразява в липсата на роуминг и ниските цени на полетите“, смята той.

Датският посланик цитира статистически данни, според които двустранният търговски обмен между Дания и България е повече от двоен от присъединяването на България към ЕС. “Става дума за увеличение със 125% от 433 до 974 млн. лева. Всъщност износът от страна на България към Дания е по-голям от този от Дания към България", пресметна Н. Пр. Сьорен Якобсен.

По думите на посланика Кралство Дания винаги е било в подкрепа на присъединяването на България към ЕС. “Много сме щастливи, че това се случи през 2007 година, посочи Сьорен Якобсен. – Двустранните отношения на политическия, културния и търговския фронт са много добри. През изминалата година различни министри дойдоха на посещение. Имаше срещи и с бизнеса. За 2018 г. има увеличение на броя на датските туристи в България с 25% до 64 хиляди. Повечето са посетили Черноморието. Опитваме се да реализираме инициативи в областта на културата."

Якобсен съобщи, че за 2018 г. инвестициите от Дания са в размер на 237 млн. лева. "Надяваме се и на по-големи вложения тази година. Компанията Jysk ще създаде свой дистрибуционен център за Балканите именно в България, като инвестицията ще е на стойност близо 200 млн. лева. Carlsberg пък вече има две пивоварни в България. Danfoss инвестира в зелени решения, тя разполага с над сто служители в България", подчерта още посланикът.

Дипломатът напомни, че Дания е силна и в селскостопанския сектор и производството на свинско месо. “Секторът на информационните технологии представлява интерес за Дания. Например – датската компания V-Connect оперира в София и предлага решения за електронна търговия. Повечето датчани забелязват колко са учтиви хората и колко е благоприятна средата”, сподели Сьорен Якобсен.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още