IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

85% от шведските компании в България планират още инвестиции

Като основен проблем шведският бизнес сочи бюрокрацията

17:47 | 06.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

85% от шведските компании, които работят в България, планират да разширят бизнеса си у нас през следващите няколко години. Това показват данните от анкета сред шведските фирми, проведена от Шведско-българската търговска камара.

Шведските компании дават висока оценка на бизнес средата у нас. Те са привлечени към българския пазар заради членството в Европейския съюз, данъчната политика и конкурентната цена на труда, каза пред БНР Руслан Папазян от Шведско-българската търговска камара. 

"Може би не е уникално, но е доста силно изразено в шведските компании развитието на компетентностите на хората в най-различен аспект, не само технически, но може би и като лични характеристики. Наистина се влагат огромни усилия, за да може всеки да се почувства в среда, в която може да развива своите таланти", отчете той.

Сред основните проблеми в България шведският бизнес сочи бюрокрацията и дори не толкова корупцията.

"Корупцията не е силно експонирана към шведските компании. Не искам да твърдя, че не съществува, но искам да кажа, че шведските компании оперират по начин, по който очевидно не се толерира и е с нулева толерантност към подобен тип икономическо и социално поведение, което може би е някакъв тип бариера пред този тип поведение за други, които потенциално биха се свързали с тях", коментира още Руслан Папазян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още