IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Тръмп нарече шефа на Apple Тим Епъл?

По-скоро се касае за неволна грешка на езика, а не за използване на обиден прякор

10:48 | 07.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В началото беше „Джеф Бозо“. Сега имаме „Тим Епъл“... Президентът на САЩ Доналд Тръмп и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук имаха някои напрегнати моменти в миналото, но нито един подобен. На срещата на Американския консултативен съвет по политиката за работната сила в Белия дом в сряда, на която се обсъждаше и ролята на технологиите в образованието, Тръмп нарече ръководителя на производителя на iPhone „Тим Епъл”.

Тръмп използва прякори за много хора - предимно противници, като сенатор Елизабет Уорън, бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и сенатор Бърни Сандърс. Използването на „Джеф Бозо“ в препратката към изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос се дължи до голяма степен на собствеността на милиардера на Washington Post, който пише сравнително критично за администрацията на Тръмп.

Въпреки това той никога досега не бе използвал прякора „Тим Епъл" и изглежда, че това е просто грешка на езика, подобно на тази, която направи миналата година, когато нарече главния изпълнителен директор на Lockheed Martin Марилин Локхийд. Мениджърът се казва Марилин Хюсън, припомня CNBC.  

Тръмп критикуваше Apple в миналото, дори призоваваше за бойкот на продуктите на компанията през 2016 г., защото Apple заяви, че не може да отключи iPhone на потребител за нуждите на ФБР. Преди да стане кандидат за президент, Тръмп критикуваше Apple за това, че не произвежда по-голям телефон и заяви, че заради това е продал акциите си в Apple.

В началото на 2018 г. Apple заяви, че ще допринесе с 350 млрд. долара за икономиката на САЩ през следващите пет години. По-късно през годината Кук присъства на първата официална щатска вечеря на президента Тръмп, а двамата вечеряха отново след няколко месеца.

В сряда Кук говореше за обучението на децата в гимназиите.

„Силно вярваме, че в Съединените щати трябва да има изискване всяко дете да има предмет по програмиране, преди да завърши 12-и клас” и „да стане донякъде професионалист в това”, каза Кук. Той посочи, че компанията му е основана от хора, отпаднали от колежа.

Тръмп отговори:

„Ние имаме толкова много компании, които навлизат. Хора като Тим, вие разширявате всичко и правите неща, които аз исках още самото начало. Казвал съм: „Тим, трябва да започнеш да произвеждате тук“ и ти наистина започна. Искам да кажа, наистина вложихте голяма инвестиция в нашата страна. Много го оценяваме, Тим Епъл“.

Apple има пазарна капитализация от 828,2 млрд. долара към сряда, което я прави една от най-ценните компании в света. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Защото му е забравил името. Което е простимо. Вече е на 73 дядо ви Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още