IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22% ръст на минималната заплата в Испания – добър ход или икономически инженеринг

Това е най-голямото увеличение в страната от 40 години насам

13:02 | 07.03.19 г.
<p>
	Мадрид, Испания. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мадрид, Испания. Снимка: Архив Ройтерс

Докато Испания се бори с бурна политическа криза, едно от последните социалистически правителства в Европа може скоро да падне. Но какъвто и да е изходът, премиерът Педро Санчес оставя след себе си наследство -  рекордно увеличение на минималната работна запплата, пише в свой анализ The New York Times.

22-процентното увеличение на минималната заплата, което взеле в сила през януари, до около 1000 евро на месец, е и най-голямото в Испания за последните 40 години. И все пак този ход предизвика дебат за това дали изискването работодателите да плащат повече е социално значим ход, или рисков опит за икономически инженеринг.

Премиерът Санчес настоява, че вдигането на минималната заплата ще подкрепи растежа. Критиците на този ход обаче, включително Испанската централна банка предупредиха, че това ще ликвидира десетки хиляди работни места заради увеличаването на разходите за бизнеса.

Този дебат важи за всички точки на света, където политиците се опитват да решат проблемите с неравенството. Според Санчес „богата държава не може да има бедни работници“

Наскоро и френският президент Еманюел Макрон беше принуден да увеличи минималната работна заплата в страната заради продължаващите протести на „жълтите жилетки“, които недоволстват от ниския жизнен стандарт.
В Испания гневът помогна за издигането на нова крайнодясна партия Vox заради страховете, че мигрантите ще заемат все повече работни места, което ще доведе и до понижение в заплатите. По време на предсрочните избори през април Vox може да спечели места за първи път в испанския национален парламент.

В крехка коалиция с лявата популистка партия Подемос миналото лято Педро Санчес се опита да отмени строгите икономии, наложени в Испания. Той се опита да вдигне социалните разходи, но след това беше принуден да го направи с еднолична заповед. Бюджетът му за 2019 г. предложи повече разходи за социални грижи и пенсии, както и по-високи данъци за компаниите и богатите.

Испанските депутати обаче отхвърлиха бюджета му миналия месец, принуждавайки Санчес да свика извънредни парламентарни избори през април, които вероятно ще го извадят от управлението.

Икономиката на Испания бързо се възстанови от финансовата криза, която избухна в Европа, но неравенството в доходите расте. Според анализатори нов лидер обаче едва ли ще поеме политическия риск да върне минималната заплата на предишните й нива и то докато все повече хора се опитват да се справят с ниските си доходи и временни договори.

Около 14% от населението на Испания се счита за работещо бедно – хора, които имат работа, но не могат да плащат редовно сметките си за електроенергия и основни нужди.

Според Педро Санчес увеличаването на минималната работна заплата ще помогне за справяне с нарастващото разделение по отношение на богатството, а и ще се предоставят повече средства на хората с най-ниски доходи. Като резултат по-големите разходи и потребление ще стимулират икономическия растеж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още