IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ оставя лихвите ниски за по-дълго време и отпуска нов кръг стимули за банките*

От централната банка стартират нов кръг от целевите операции по дългосрочно рефинансиране от септември 2019 г.

15:12 | 07.03.19 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка запази лихвите без промяна, но отложи във времето повишаването на лихвените проценти. Освен това ЕЦБ взе решение от септември да стартира нов кръг от евтино финансиране за банките с цел стимулиране на икономиката. 

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко до края на 2019 г., и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Управителният съвет възнамерява да продължи пълното реинвестиране на плащанията на главници по падежиращи дългови ценни книжа, закупени по програмата за закупуване на активи за продължителен период от време, след като започне повишаването на основните лихвени проценти на ЕЦБ и, във всеки случай, за толкова дълго, колкото е необходимо за поддържане на благоприятни ликвидни условия и достатъчно ниво на парични средства.

През септември 2019 г. ще бъде дадено началото на нова поредица от целеви операции по дългосрочно рефинансиране (ЦОДР-III), които ще се провеждат веднъж на тримесечие, ще приключат през март 2021 г. и всяка ще бъде с двегодишен матуритет. Тези нови операции ще допринесат за запазването на благоприятни условия на банково кредитиране и за гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. В ЦОДР-III контрагентите ще имат право да вземат в заем до 30% от размера на допустимите към 28 февруари 2019 г. кредити, при лихвен процент, който се индексира спрямо лихвения процент по основните операции по рефинансиране за целия срок на всяка операция. Подобно на неприключилата програма за ЦОДР, в ЦОДР-III ще бъдат вградени стимули за запазване на благоприятни кредитни условия. Повече подробности за точните условия на ЦОДР-III ще бъдат оповестени своевременно.

Кредитните операции на Евросистемата ще продължат да се провеждат по тръжна процедура с фиксиран лихвен процент и пълно разпределение толкова дълго, колкото е необходимо, и най-малко до края на периода на поддържане на резервите, който започва през март 2021 г.

От решението на ЕЦБ става ясно, че отслабващата икономика провали плана за оттегляне на стимулите, коментира Bloomberg.

Новият кръг от дългосрочни заеми за банките е първият от 2016 г. насам. Промяната в политиката на Европейската централна банка е в съответствие със забавянето на големите икономики Германия и Италия на фона на глобалния протекционизъм и популизъм.

Стимулите, които от ЕЦБ ще осигурят за банките, ще осигурят по-добри условия за кредиране на, а това ще подкрепи реалната икономика. 

От протокола от предишното заседание на ЕЦБ стана ясно, че представителите на банката определят заседанието през март като ключово, на което ще произнесат присъдата си дали забавянето в еврозоната е достатъчно устойчиво, за да навреди на средносрочните перспективи за растежа и инфлацията, което пък би могло да оправдае новото дългосрочно финансиране на банките. 

Банкерите от ЕЦБ се съгласиха през януари, че трябва да се обърне внимание на перспективите за ликвидните условия в банковия сектор, тъй като нaближaвa дaтaтa зa изплaщaнe нa пocлeдните целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe (TLTRO) нa EЦБ пpeз 2020 г. за около 700 млрд. евро.

И въпреки че ЕЦБ прекрати програмата си за закупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро, сега банката подготвя почвата за отдаване на повече дългосрочни кредити на банките, за да се гарантира, че те ще продължат да кредитират икономиката дори по време на забавянето.

Влошаващите се перспективи за растеж в Европа повишиха очакванията сред инвеститорите, че повишаване на лихвите няма да има преди 2020 г. По време на последната си среща представителите на ЕЦБ са отбелязали, че промяната в пазарните очаквания е в съответствие с техния ангажимент да поддържат лихвените проценти непроменени поне през през лятото и при всички случаи толкова дълго, колкото е оправдано от икономическите перспективи.

Погледите се насочват към управителя на ЕЦБ Марио Драги, както и към сигналите, които ще изпратят централните банкери към пазарите. 

Малко след обявяване на решението еврото поевтиня спрямо долара с 0,24% до 1,1280 долара.

*Информацията е допълнена към 15:24 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Виж, техническите анализи са много хубаво нещо, само че има безкрайно много случаи, в които всичко става точно обратното на онова, което "каналите" показват. Ако ФЕД / и САЩ като цяло/ са решили да си обезценяват дефицитите само с курса EUR/USD, то сигурно ще бъдат много доволни и на 2$ за евро. Само че нищо не е само добро, или само лошо, както и само бяло или черно. Вносът ще скочи толкова, че ще повлече 60% от американската икономика в абсолютна пропаст. Желанието за диверсификация ще принуди всички да хукнат към еврото,. което дооълнително ще отслаби долара и повиши еврото, при това спрямо други валути, а не само помежду си. И как смяташ, че ще рефлектира това върху германския и европейски износ изобщо?! Не, брат. 1.6$ за евро вече е недостижимо. Дори надвишаване на 1.3 е слабо вероятно. Както казах, преди 12 години беше достатъчно ФЕД да си мръден пръстта и това предизвикваше склонени глави по целия свят. Днес това не е така и няма да бъде. Печата ЯЦБ, печата ЕЦБ, вероятно ще започне и АЦБ щото там нещата хич не изглеждат розови. Преди 12 години Китай не беше играчът с такава важност, каквато е днес. Така че техническите анализи са много хубаво нещо, но не вземат предвид идеите на евреите на Уол Стрийт, в Лондон и Франкфурт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
Blueberry
преди 5 години
Германия печели най-много от тази ситуация. Евтино евро и евтини заеми гарантират че ще продават в ЕС и извън ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 7
Sandy
преди 5 години
Съмнявам се, че финансовата ни система ще издържи. Тръпки ме побиват от такива лудости. Ония в ЕС не само са луди, те са много тежко психично болни, щом не си дават сметка до какви поразии ще я докарат. Може и умишлено да го правят, още повече, че Новата германска марка бе поръчана и напечатена във френска печатница и я съхраняват в склад при специални условия и температура. Най лошия сценарий може и да се сбъдне, Германия да излезе от ЕС и остави останалите с евро, курса, на което ще падне двойно, което да обезцени дълговете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
hob6
преди 5 години
И какво ще последва от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 5 години
Аз продължавам да твърдя, че глобално таргета е нагоре. Има голям низсходящ флаг на месечна графика, започнал през май 2008. Найли знаеш накъде избива такъв низходящ флаг !?! Виж му "дръжката" колко е голяма и си направи сметка за таргета - над досегашният максимум от 1,60 ще отиде със сигурност.Краткосрочно да, малко ще падне, най много до 1,09 го виждам, но после е нагоре и то много нагоре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
lozkhris
преди 5 години
Moжеше да има резон преди 12-13 години, когато Европа живееше в страната на розовите единорози. Днес няма как да стане. Не защото по-голямата част от страните на Стария Континент са в плачевно финансово и икономическо състояние, а защото започна да става все по-ясно и на неуките, че Германия не е икономическият гигант, какъвто се смяташе, че е.Силно евро не устройва никого, чети германския корпоративен интерес, така че 1.7 $ за евро е в мокрите сънища само на европейската бюрократична машина, свикнала да пазарува в Америка със заплата от 20000 евра. САЩ, разбира се, ще са против слабото евро. Те са за слаб долар, по обясними причини. А да се дърлиш с ФЕД можеше и да не е много здравословно преди 12 години, но сега не е никак невъзможно. Така че ако ЕЦБ реши наистина да направи каквото трябва, ще осигури паритет. Макар и аз да не вярвам в такива приказки, невъзможни неща няма. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 1
Kikaha2
преди 5 години
нещата не отиват никак на добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
SS-23
преди 5 години
Цената все още е в глобалният възходящ канал от 85-а година. Декември 2016 имаше фалшив пробив и после се върна вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
SS-23
преди 5 години
Няма да има паритет. Максимум виждам 1,09. Глобалният таргет го виждам 1,7 - 1,8 гуреща за евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 17
s3
преди 5 години
Е какво му е лошото на паритета? Дори е добре, защото по-лесно ще можем да направим общ американоевроатлантически съюз и да въведем долеврото за обща валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още