IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Ръстът на българската икономика се забавя

БВП е нараснал едва с 3,1% през 2018 г, докато година по-рано растежът бе от 3,8 на сто. Очакванията са за леко ускорение през тази година

14:39 | 07.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал реално с 3,1 на сто на годишна база до 107,925 млрд. лева, показват предварителните данни на Националният статистически институт, който е събрал тримесечните данни на 2018 г.

По този начин се оказа, че разширяването под очакванията във всички официални макропрогнози. За сравнение, Българската народна банка (БНБ), Европейската комисия (ЕК) и МВФ залагаха на растеж от 3,2%, а Световната банка и Уникредит Булбанк прогнозираха ръстове от съответно 3,3% и 3,5%. 

Така се оказва също, че е налице забавяне на темпа на икономиката спрямо 2017 г., когато статистиката отчете 3,8% реален ръст на БВП. То е в съответствие с това на повечето останали европейски държави.

"Забавянето на растежа на българската икономика беше очаквано. В средата на 2018 г. се появиха ясни признаци, че не само българската, но и европейската икономика постепенно забавя своя растеж. Вече се говори и за потенциална рецесия през следващите години", каза Явор Алексиев, старши икономист в ИПИ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.  "Преди няколко месеца се разбра, че България има рекорден стокообмен с Германия, която минава през труден период. Поради това българската икономика, която е силно интегрирана в Европейския съюз, е много чувствителна към промените в други страни членки на икономическата общност".С растеж от 3% няма да може да достигнем бързо до средно европейските нива на стандарт на живот, коментира Алексиев.

Ръстът през 2018 г. е и по-нисък, отколкото очакваше и Министерството на финансите (3,8%), в резултат от  неблагоприятната ситуация на международните пазари за износ на наши стоки и услуги. По-специално слабата турска лира е направила българския износ твърде скъп (Турция е вторият по големина партньор за износ), което потисна националния износ. Икономиката на България се движеше от по-силно вътрешно търсене, подкрепено от евтините пари и нарастването на заплатите, отчетоха във финансовото ведомство.

Само през последното тримесечие на миналата година БВП нараства с 3,2% спрямо година по-рано, според сезонно изгладените данни на НСИ, като растежът е движен от повишение на крайното потребление с 5,7% и на колективното с 4%. Бруто образуването на основен капитал се повишава с 6,6%. Вносът и износът на стоки и услуги отбелязват увеличение съответно с 1,6 и 1,4% на годишна база. През четвъртото тримесечие на 2018 г. БВП възлиза на 29,813 млрд. лева по текущи цени.

БВП по тримесечия за периода 2005 - 2018 г. по средногодишни цени на 2010 година

Годишен ръст на БДС

През миналата година брутната добавена стойност (БДС) възлиза на 93,513 млрд. лева, като реалният стойностен обем на показателя е с 3% по-висок в сравнение с този, достигнат през 2017 година.

Индустриалният сектор създава 27,4% от добавената стойност на икономиката, което e намаление с 1 процентен  пункт в сравнение с 2017 година. Приносът на сектора на услугите е 68,4%, а на аграрния сектор – 4,2% от добавената стойност, при съответно 66,9 и 4,7% през 2017 година, отчита НСИ.

Добавена стойност в БВП от октомври до декември

От статистиката се разбира, че през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо година по-рано брутната добавена стойност се увеличава с 2,9% и възлиза на 25,785 млрд. лева по текущи цени. Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж във Финансови и застрахователни дейности – със 7,5%, Операции с недвижими имоти – със 7,1%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – с 4,4%, Строителство – с 3,3%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности и Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – с по 2,5%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа – с 2%, Промишленост – с 1,7%.

Годишни изменения по сезонно изгладени данни

Преизчислен в евро, БВП е съответно 15,243 млрд. евро, като на човек от населението се падат 2168 евро. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,2% на БВП през четвъртото тримесечие на 2018 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0,8% спрямо третото тримесечие на 2018 година.

Преизчислен в евро, БВП е съответно 55,181 млрд. евро, като на човек се падат 7829 евро.

БВП в стойностен обем през четвъртото тримесечие

През четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се понижава с 0,2 процентни пункта до 3%.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2,6 процентни пункта до 23,5%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, нараства до 73,5% при 70,7% през съответния период на 2017 г.

Структура на брутната добавена стойност по икономически сектори през четвъртото тримесечие на 2017 и 2018 година

За крайното потребление през четвъртото тримесечие на 2018 г. се изразходват 81% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 20,1% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно, изчисляват в НСИ.

Компоненти на използвания БВП през четвъртото тримесечие на 2017 и 2018 година

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

В периода от октомври до края на декември на 2018 г. БВП нараства с 0,8% спрямо третото тримесечие на 2018 г. Брутната добавена стойност в икономиката се увеличава също с 0,8%. По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2018 г. крайното потребление бележи спад от 0,1% спрямо третото тримесечие, а бруто образуването в основен капитал нараства с 2,8%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 3,1%, а вносът на стоки и услуги – с 2,4%.

Очакванията за тази година са малко по-оптимистични. "Негативният принос на нетния износ за изменението на реалния БВП ще се свие под влияние на възстановяването съответно на износа на петролни продукти през 2019 г. и на търсенето на български стоки и услуги от страна на Турция през 2020 г.", се посочва в последния "Икономически преглед" на Българската народна банка (БНБ). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Тя Световната икномика се забаи официално, та камо ли Българската...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 5 години
Това да го прочетат всички дето се набиха с дългосрочни кредити от банките в последните няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още