IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в Барселона*

Издирваните от Интерпол милионери са открити в жилище, което е ползвано от Георги Семерджиев, арестуван от испанските власти, но по искане на Швейцария

14:52 | 07.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са били задържани в испанският град Барселона, обявиха източници от службите. По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата потвърди арестуването на издирваните от Интерпол милионери.

"Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани тази сутрин, в 8.45 часа, в близост до Барселона от испанските съдебни власти, съобщи тя. –  Открити са в жилище, което е ползвано от Георги Семерджиев, също задържан от испанските власти, но по искане на Швейцария."

Арнаудова отказа да посочи откога прокуратурата е знаела за местонахождението на издирваните лица. Тя обясни, че когато са били получени данните за него е изпратена Европейска заповед за разследване, на което основание испанските правоохранителни органи са влезли да претърсят имота. "Продължават все още действията по претърсване", добави тя, цитирана от БТА.

Предстои испанският съд да позволи предаването на Арабаджиеви на българските власти.

Investor.bg припомня, че съпрузите бяха обявени за издирване по света и в нашата страна от септември миналата година. За тях има издадена и европейска заповед за арест. Прокуратурата твърдеше, че Арабаджиеви се намират във Франция.

През декември снимките на издирваните хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха публикувани в общия сайт на Интерпол. Преди това снимките им бяха достъпни само за служители на Интерпол.

Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са обвинени в участие в организирана престъпна група за държане и търговия на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Проверки на Националната агенция за приходите (НАП) през септември установи несъответствие между касовите наличности и отчетите. Друга констатация установи, че липсва свидетелство за регистрация на Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност. Има издадено свидетелство на името на фирмата на стария собственик, но не и на новия.

При спецакция на 1 септември 2018 г. бяха задържани десет души. Обвинения ще бъдат повдигнати на шестима. Сред тях е и Вълчо – синът на Арабаджиеви.

Съдебната сага с хотел „Маринела“ на Арабаджиеви мина през няколко етапа след като Специализираният наказателен съд запорира имуществото на Арабаджиеви. Няколко пъти данъчните го запечатваха, след което Аминистративният съд в София отменяше разпореждането на НАП. След възражение на юристите на фамилията казусът стигна до Административния съд в Пловдив. В средата на януари той вдигна запора върху имоти и сметки на Ветко Арабаджиев.

Според документа съдът отменя постановлението на НАП с мотива, че е налице „свръхобезпечение”, което „сериозно възпрепятства дейността на ревизираното лице”, но все пак данъчните могат да наложат нови възбрани и запори, спазвайки принципа на съразмерност.

Запор обаче беше наложен над четири имота, собственост на Маринела Арабаджиева в Пловдив, София и село Свежен. Съдебни заповеди са издадени за 12 банкови сметки на семейство Арабаджиеви в различни банки, както и дялове в няколко търговски дружества.

В хода на процесуално-следствените действия бяха иззети суми от 10 млн. лева.

*Информацията е допълнена в 16,30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още