IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли EUR/USD скоро да излезе от търговския си диапазон?

Очакванията, че еврото ще поскъпне спрямо долара, може да са доста погрешни, смята Димитър Цонев

08:28 | 08.03.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Admiral Markets</p>

Снимка: Admiral Markets

Известно е, че EUR/USD е най-търгуваната валутна двойка на финансовите пазари, но в последните месеци тя остава в един тесен търговски диапазон, което я прави все по-малко привлекателна за голяма част от пазарните участници. Тесните диапазони и ниската волатилност не предлагат много възможности за печалба, което кара част от трейдърите  да се отдръпнат от EUR/USD. Все пак може ли най-търгуваната валутна двойка да излезе от тези тесни граници?

През 2018 г. еврото направи връх срещу долара на нива от над 1,2550, след което обаче EUR/USD се срина от тези нива до 1,1215. Последва лек ръст, който обаче без спрян и остави валутната двойка в диапазон между 1,1215 и 1,1550. В тези граници EUR/USD се търгува и в момента. Подобен диапазон наблюдавахме и през 2017, отбеляза Димитър Цонев, независим финансов експерт.

„Очакванията на много хора са, че еврото ще поскъпне спрямо долара, което смятам, че е доста погрешно поради простата причина, че европейската икономика стои на едно място от доста дълго време“, прогнозира Цонев. „Единственото нещо, което се е променило, е, че Европейската централна банка започна да купува агресивно облигации на страни от южна Европа, като Италия, Испания и Гърция“.

С началото на покупките на подобни облигации на най-закъсалите европейски икономики ЕЦБ каза на европейските граждани: „не дръжте пари в банката, а излезте и вземете риск“. И според Цонев точно така и стана. Много големи играчи започнаха да купуват акции на европейски компании и облигации на тези рискови държави. Тези инвестиции доведоха до много добра възвръщаемост в края на 2017 г. и началото на 2018 г.

Но през 2018 г. нещата се промениха. Глобалната икономика започна да се забавя и европейската икономика, която е пряко свързана с глобалната също се насочи надолу. В тази ситуация еврото започна да изпитва много сериозни трудности.

„В Европа има едно застаряващо население, за което никой не говори, което води до по-слаби икономически данни. Нещата не изглеждат добре от такава гледна точка, че хората спестяват повече, отколкото харчат. А това не е добре за икономиката“, смята Димитър Цонев.

Ако погледнем фундаментално нещата, изглежда, че еврото ще продължава да се търгува в един рейндж спрямо долара. Наистина поскъпването на долара започна да се забавя в последните няколко месеца, но това не е защото европейската икономика се представя по-добре, а защото ФЕД намали очакванията за повишаване на лихвите през 2019 и започна да обсъжда промени в свиването на баланса по сметката си.

В случай, че САЩ влезат в рецесия, ФЕД може да прибегне към намаляване на лихвите. Ако в САЩ се стигне до орязване на лихвените нива, EUR/USD ще се повиши, не защото европейската икономика се представя по-добре, а защото Федералният резерв има накъде да сваля лихвите, докато в Европа няма как да бъдат намалени, пояснява Цонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 34 rate down comment 2
lozkhris
преди 5 години
Съдейки по безсмислените ти постове, най-вероятно просто гледаш в огледалото... Виновни винаги има, причините не се създават от самосебе си... А и като търсиш какво - носиш фенер като Диоген?... Ми носи. Тея, които носят се наричат хамали....И продължавай да гледаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Който смята другите за промити мозъци, обикновено сам е такъв. Другият признак е, че обича да търси виновници, вместо да търси причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 4
lozkhris
преди 5 години
На хора с промити подобия на мозък няма как да налееш разум. Все едно да се опитваш да убеждаваш член на Flatearters, че Земята е кръгла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 46 rate down comment 4
lozkhris
преди 5 години
Ами нямам какво да ти кажа... Пореден кон с капаци. Преди 30 години Гърция имаше силно развита лека промишленост. След това влезна в ЕС и много скоро престана да има такава. Това е само един пример. Никой не може да се мери с германския корпоративизъм. Производство -производство, ама ако си включиш главния мозък на повече от 1 % току-виж си прозрял,.че не може само един да произвежда, а всички други да потребявят. Това, което казах / и пилешките мозъци на 90% от българите не стоплят / е, че Германия ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ПОТРЕБЯВА ПОВЕЧЕ, не само да произвежда!! И далеч не съм го измислил аз, разбира се - споделям мнението на неособено бурно публикувани умни експерти. Иначе нямам нищо против Мийле и Мерцедес. Само че леко пропускаш, че има и фирми като Адидас, които са немски,ама не поризвеждат в Германия, а в Китай. Но ти продават калеврите си за евра, при това много, а им струват юани, при това малко...Изобщо, трудно ми е да обяснявам и да споря с телевизор....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 9
Patilan
преди 5 години
Еми така е, точно в десятката. Не знам защо са ти нацвъкали толкова минусчета, и само едно плюсче (едното е мое) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 8
Ruddy
преди 5 години
Гениално,бе пич!!Тъпите немци,как не са се сетили да са по малко продуктивни и да изнасят по малко(или пък да подаряват),че накрая да станат и втора Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 16
lozkhris
преди 5 години
В Европа има само един проблем и той се нарича Германия. Докато тази страна пордължава с магарешка упоритост да трупа излишъци и да задушава производството на продукти, носещи прибавена стойност във всички останали страни, освен в собствената си,. докато продължава да се съобразява сляпо с политическите наставления на Вашингтон и да прикляква пред ФЕД, нищо няма да се промени към по-добро. И не е верно, че няма накъде да се играе с лихвите - ЕЦБ спокойно може да почне да печата отново. От силна валута никой няма полза в такива времена като сегашните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още