IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгартрансгаз“: Разширението до Сърбия не е част от „Турски поток"

Газопроводът от Румъния ще се превърне в резервен за България, посочи още изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов

18:27 | 07.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разширението на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД до Сърбия никога не е било разглеждано като български участък от газопровода „Турски поток“, заяви изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов, след като в компанията бяха подадени три оферти за изграждане на трасе до сръбската граница, предава БТА. 

Обществената поръчка, по която бяха подадени трите оферти, включва пълно съдействие за изграждане на газопровод от района на компресорна станция Провадия до границата със Сърбия. Дължината на трасето е 484 км.

Срокът за работа на тръжната комисия по проекта е до края на март.

Тръбата може да бъде изградена по три различни подхода, припомня Investor.

В сключените договори за пренос на природен газ и за резервиране на капаците на тръбата не са предвидени неустойки за „Булгартрансгаз", добави още Владимир Малинов.

Реалното ползване на тръбата ще започне след края на строителството. Сключените договори за резервиран капацитет са гаранция, че новата тръба няма да остане празна, каза още той.

„Булгартрансгаз" предвижда газопровода, който сега влиза у нас от Румъния да стане реверсивен и да може да подава газ към Северната ни съседка. „Синьо гориво" от тази тръба може да купува всеки, който има интерес“, посочи Малинов.

Българското държавно енергийно дружество предвижда разсрочено плащане за строителството на новата тръба в рамките на 10 години.

В обществената поръча има и възможност „Булгартрансгаз" да даде авансово до 250 млн. лв без ДДС на изпълнителя.

„Успоредно с това предвиждаме до средата на годината да обявим процедура за търсене на финансираща институция“, каза Малинов, като добави: „Формите за намиране на пари са различни, може да са от заеми - облигационен или проектен заем, както и заем на компанията. Никога не сме разглеждали варианта да вземем пари от "Газпром".

По неговите думи всяка една банка, която отговаря на изискванията на компанията и може да предостави най-добрите условия ще бъде приета за разглеждане и договаряне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още